Bigos

Bigos

5.0 26 rating
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

  • 300 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy
  • 300 g białej kapusty pokrojonej w 5 cm kostkę
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 40 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 30 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 30 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 25 g oleju rzepakowego
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 35 g koncentratu pomidorowego
  • 25 - 30 g śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
  • 10 - 15 g grzybów, suszonych
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 owoce jałowca rozgniecione
  • 150 g mięsa wieprzowego (np. szynki), pokrojonego w ok. 1,5-2 cm kostkę
  • 150 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej (np. śląska lub toruńska), pokrojonej w półplasterki
  • 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej
  • ½ - ¾ łyżeczki białej gorczycy
  • ½ - ¾ płaskiej łyżeczki czosnku, granulowanego
  • ½ - ¾ łyżeczki lubczyku, suszonego
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 837.4 mg
Białko 12.7 g
Kalorie 1441.9 kJ / 344.6 kcal
Tłuszcz 27 g
Błonnik 5.1 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Węglowodany 13.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...