Urządzenia i Akcesoria
Bigos
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
-
300 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy
-
300 g białej kapusty pokrojonej w 5 cm kostkę
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
40 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
30 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
30 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
25 g oleju rzepakowego
-
800 g wody
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
35 g koncentratu pomidorowego
-
25 - 30 g śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
-
10 - 15 g grzybów, suszonych
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe, suszone
-
2 owoce jałowca rozgniecione
-
150 g mięsa wieprzowego (np. szynki), pokrojonego w ok. 1,5-2 cm kostkę
-
150 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej (np. śląska lub toruńska), pokrojonej w półplasterki
-
150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
-
½ łyżeczki kminku, mielonego
-
½ łyżeczki kolendry, mielonej
-
½ - ¾ łyżeczki białej gorczycy
-
½ - ¾ płaskiej łyżeczki czosnku, granulowanego
-
½ - ¾ łyżeczki lubczyku, suszonego
-
½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
837.4 mg
Białko
12.7 g
Kalorie
1441.9 kJ /
344.6 kcal
Tłuszcz
27 g
Błonnik
5.1 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Węglowodany
13.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Sałatka jarzynowa na Varomie
50 min
Bigos podhalański
1 godz. 40 min
Gołąbki
1 godz. 45 min
Flaczki wołowe
2 godz. 35 min
Żurek
50 min
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min
Zupa gulaszowa
1 godz. 35 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Zupa grochowa
1 godz.
Zupa z kiszonych ogórków
45 min
Kapuśniak
50 min
Leczo
40 min