
Urządzenia i Akcesoria
Fasolka po bretońsku
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 13 godz. 30 min
5 porcji
Składniki
-
cebuli przekrojonej na pół60 g
-
oleju20 g
-
boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę130 g
-
kiełbasy np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej w półplasterki160 g
-
ziarna ziela angielskiego3
-
liście laurowe, suszone2
-
koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM1 czubata łyżeczka
-
fasoli Piękny Jaś, suszonej uprzednio namoczonej 8-12 godz., odsączonej (patrz wskazówka)500 - 600 g
-
wody680 - 700 g
-
koncentratu pomidorowego80 - 90 g
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
majeranku, suszonego1 płaska łyżka
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżeczka
-
papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)½ łyżeczki
-
sól do smaku
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
377.8 kcal /
1580.5 kJ
Białko
16.4 g
Tłuszcz
23.6 g
Węglowodany
26.9 g
Błonnik
6.6 g
Tłuszcz nasycony
6.4 g
Sód
585 mg