Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 130 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w kostkę
- 160 g kiełbasy, np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej w półplasterki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 500 - 600 g fasoli Piękny Jaś, suszonej, uprzednio namoczonej 8-12 godz., odsączonej (patrz wskazówka)
- 680 - 700 g wody
- 80 - 90 g koncentratu pomidorowego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 płaska łyżka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
- sól, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1580.5 kJ / 377.8 kcal
- Białko
- 16.4 g
- Węglowodany
- 26.9 g
- Tłuszcz
- 23.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.4 g
- Błonnik
- 6.6 g
- Sód
- 585 mg