Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

4.8 4.5K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 13 godz. 30 min
5 porcji

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    60 g
  • oleju
    20 g
  • boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
    130 g
  • kiełbasy np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej w półplasterki
    160 g
  • ziarna ziela angielskiego
    3
  • liście laurowe, suszone
    2
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 czubata łyżeczka
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • fasoli Piękny Jaś, suszonej uprzednio namoczonej 8-12 godz., odsączonej (patrz wskazówka)
    500 - 600 g
  • wody
    680 - 700 g
  • koncentratu pomidorowego
    80 - 90 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • majeranku, suszonego
    1 płaska łyżka
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 łyżeczka
  • papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
  • sól do smaku

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 377.8 kcal / 1580.5 kJ
Białko 16.4 g
Tłuszcz 23.6 g
Węglowodany 26.9 g
Błonnik 6.6 g
Tłuszcz nasycony 6.4 g
Sód 585 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...