Ryba po grecku
TM6 TM5

Ryba po grecku

4.5 (2.6K ocen)

Składniki

  • 500 g filetów rybnych, np. dorsza, mintaja, rozmrożonych, odsączonych
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia ryby
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1 ¼ - 1 ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 50 g selera, pokrojonego na kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 150 g białego wina
  • 1 puszka pomidorów, krojonych (400 g)
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • cytryna, ekologiczna, pokrojona w plastry, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1274.4 kJ / 304.6 kcal
Białko
27.3 g
Węglowodany
15.9 g
Tłuszcz
12.5 g
Tłuszcz nasycony
2.2 g
Błonnik
4.1 g
Sód
850.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy