Ryba po grecku

Ryba po grecku

4.5 2.8K oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • filetów rybnych np. dorsza, mintaja, rozmrożonych, odsączonych
    500 g
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia ryby
  • soli plus dodatkowa ilość do smaku
    1 - 1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
    1 ¼ - 1 ¾ łyżeczki
  • cebuli przekrojonej na pół
    200 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    200 g
  • korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
    50 g
  • selera pokrojonego na kawałki
    50 g
  • oliwy z oliwek
    40 g
  • białego wina
    150 g
  • pomidorów krojonych (400 g)
    1 puszka
  • liść laurowy, suszony
    1
  • cukru
    1 łyżeczka
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 łyżeczka
  • oregano, suszonego
    ½ łyżeczki
  • cytryna (opcjonalnie) ekologiczna, pokrojona w plastry, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 304.6 kcal / 1274.4 kJ
Białko 27.3 g
Tłuszcz 12.5 g
Węglowodany 15.9 g
Błonnik 4.1 g
Tłuszcz nasycony 2.2 g
Sód 850.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...