![Ryba po grecku Ryba po grecku](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/A6EC4BB7-04CE-4DE9-B67E-414612F6D112/Derivates/574940f6-299d-4618-9335-27d2bb3be4df.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g filetów rybnych, np. dorsza, mintaja, rozmrożonych, odsączonych
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia ryby
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 ¼ - 1 ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 50 g selera, pokrojonego na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 150 g białego wina
- 1 puszka pomidorów, krojonych (400 g)
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- cytryna, ekologiczna, pokrojona w plastry, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1274.4 kJ / 304.6 kcal
- Białko
- 27.3 g
- Węglowodany
- 15.9 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 850.5 mg
Alternatywne przepisy
Wigilijna kapusta z grzybami
1 Std. 20 Min
Ryba po kaszubsku
30min
Śledzie po wileńsku
13h 45 min
Śledzie po wiejsku
25h 10 min
Sero-makowiec
9 godz. 40 min
Warstwowa sałatka śledziowa
2 godz. 45 min
Śledzie po cygańsku
2 Std. 20 Min
Śledzie po kaszubsku
13h 45 min
Kurczak w galarecie
3h
Krokiety z grzybami i kapustą
2 godz. 10 min
Sałatka jarzynowa na Varomie
50 Min
Rolada szpinakowa z łososiem
2 Std. 50 Min