
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g filetów rybnych np. dorsza, mintaja, rozmrożonych, odsączonych
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia ryby
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 ¼ - 1 ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 50 g selera pokrojonego na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 150 g białego wina
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- cytryna ekologiczna, pokrojona w plastry, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 304.6 kcal / 1274.4 kJ
- Białko
- 27.3 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Węglowodany
- 15.9 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Sód
- 850.5 mg