
Urządzenia i Akcesoria
Ryba po grecku
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
filetów rybnych np. dorsza, mintaja, rozmrożonych, odsączonych500 g
-
sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia ryby
-
soli plus dodatkowa ilość do smaku1 - 1 ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku1 ¼ - 1 ¾ łyżeczki
-
cebuli przekrojonej na pół200 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki200 g
-
korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki50 g
-
selera pokrojonego na kawałki50 g
-
oliwy z oliwek40 g
-
białego wina150 g
-
pomidorów krojonych (400 g)1 puszka
-
liść laurowy, suszony1
-
cukru1 łyżeczka
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżeczka
-
oregano, suszonego½ łyżeczki
-
cytryna (opcjonalnie) ekologiczna, pokrojona w plastry, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
304.6 kcal /
1274.4 kJ
Białko
27.3 g
Tłuszcz
12.5 g
Węglowodany
15.9 g
Błonnik
4.1 g
Tłuszcz nasycony
2.2 g
Sód
850.5 mg