
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g skrobi ziemniaczanej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 500 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych, ostudzonych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- woda, osolona, do gotowania klusek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 952.8 kJ / 227.7 kcal
- Białko
- 4.1 g
- Węglowodany
- 49.4 g
- Tłuszcz
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 317.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Placki ziemniaczane
45 min
Krokiety z mięsem i pieczarkami
1 godz. 15 min
Makaron jajeczny
1 godz.
Pampuchy z nadzieniem czekoladowym, sos wiśniowy
1 godz. 30 min
Kopytka
40 min
Placki po węgiersku z gulaszem
1 godz. 45 min
Szarlotka tradycyjna
1 godz. 50 min
Pierogi ruskie
1 godz. 30 min
Pierogi z mięsem
1 godz.
Barszcz do pasztecików
2 godz. 5 min
Pyzy z mięsem
25 godz. 30 min
Czorne kluski
3 godz. 30 min