Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

4.4 14 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
2 porcje

Składniki

  • 20 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 0,5 pęczka)
  • 15 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
    15 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 130 g borowików, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych, pokrojonych na kawałki
    130 g borowików, suszonych, uprzednio namoczonych w wodzie (ok. 30 min, waga początkowa ok. 50 g) i odsączonych
  • 180 g ryżu do risotto np. arborio
  • 50 g białego wina wytrawnego
  • 450 g wody gorącej
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 10 g masła

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1185 mg
Białko 13 g
Kalorie 2259 kJ / 540 kcal
Tłuszcz 7 g
Błonnik 4.6 g
Tłuszcz nasycony 7 g
Węglowodany 74 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...