Zupa krem z batatów i marchewek
TM6 TM5

Zupa krem z batatów i marchewek

4.5 (816 ocen)

Składniki

  • 10 - 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na 2 mm kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 - 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 400 g batatów, pokrojonych na kawałki
  • 400 g marchewki, pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 850 - 900 g wody
  • 150 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 10 - 15 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ¾ łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 6 łyżek migdałów, w płatkach, uprażonych na patelni, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
966 kJ / 230 kcal
Białko
4.9 g
Węglowodany
24.3 g
Tłuszcz
15 g
Błonnik
5.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy