Zupa krem z batatów i marchewek

Zupa krem z batatów i marchewek

4.5 964 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

  • 10 - 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 2 mm kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 - 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 400 g batatów pokrojonych na kawałki
  • 400 g marchewki pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 850 - 900 g wody
  • 150 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 10 - 15 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • ¾ łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 6 łyżek migdałów, w płatkach uprażonych na patelni, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 4.9 g
Kalorie 966 kJ / 230 kcal
Tłuszcz 15 g
Błonnik 5.1 g
Węglowodany 24.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...