Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dip z nerkowców
- 120 g orzechów nerkowca, niesolonych
- 100 g wody
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki curry, mielonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki szczypiorku, świeżego, drobnego pokrojonego
Placki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 150 g cukinii, pokrojonej na 4 cm kawałki
- 350 g batatów, pokrojonych na 4 cm kawałki
- 70 g bułki tartej
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 3 jajka
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2152 kJ / 514 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 54 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Błonnik
- 5.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Placki warzywne z botwinką
30p
Wytrawne muffiny cukiniowe
1sa 10 dk
Nuggetsy z kalafiora w cieście z ciecierzycy
1óra
Kotlety z batatów ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
25p
Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem
2h
Placki z marchewki z dipem oscypkowym
1óra
Kotlety brokułowe z salsą rzodkiewkową (wegańskie)
1sa 10 dk
Pieczone kotleciki z brokułu i ryżu w otrębowej panierce
1sa 20 dk
Placki z selera i marchewki z dipem bazyliowym
55p
Placki z batatów i sos z rabarbaru
35p
Placki cukiniowo-ziemniaczane
1óra
Placki cukiniowe z dipem bazyliowym
35p