Zupa krem z krewetek
TM5 TM6

Zupa krem z krewetek

4.7 (47 ocen)

Składniki

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 - 2 ząbki czosnku, plus 1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry, do grzanek
  • 70 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 420 - 450 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (średniej wielkości)
  • 150 g batatów, pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
  • 400 g mleka kokosowego
  • 250 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pudru z grzybów (opcjonalnie)
  • 1 - 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 kromki chleba, np. tostowego, pokrojone w 1,5 cm kostkę
  • 50 - 60 g serka kremowego, śmietankowego
  • 10 - 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2449.3 kJ / 585 kcal
Białko
30.3 g
Węglowodany
36.8 g
Tłuszcz
36.3 g
Tłuszcz nasycony
21.8 g
Błonnik
2.2 g
Sód
892 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie