Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem z krewetek
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
1 - 2 ząbki czosnku plus 1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry, do grzanek
-
70 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
30 g oleju rzepakowego
-
420 - 450 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (średniej wielkości)
-
150 g batatów pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
-
400 g mleczka kokosowego
-
250 g wody
-
2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka sosu sojowego
-
¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
-
¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
¼ łyżeczki pudru z grzybów (opcjonalnie)
-
1 - 2 łyżki masła klarowanego
-
4 kromki chleba np. tostowego, pokrojone w 1,5 cm kostkę
-
50 - 60 g serka kremowego śmietankowego
-
10 - 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
942.4 mg
Białko
22.5 g
Kalorie
2328.3 kJ /
556.5 kcal
Tłuszcz
33.1 g
Błonnik
2.9 g
Tłuszcz nasycony
20.7 g
Węglowodany
32 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Małże w mleku kokosowym i curry
1 godz. 10 min
Zupa krem z krewetkami
1 godz.
Krewetki w sosie maślanym
25 min
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
20 min
Zupa z krewetkami i makaronem (dla dzieci)
25 min
Orientalna zupa z owocami morza
40 min
Gulasz z ryb i owoców morza
45 min
Ryba po tajsku w mleczku kokosowym z ryżem
35 min
Korma z owoców morza
40 min
Zupa rybna z pieczarkami, pomidorkami i papryką (z osłoną noża miksującego)
40 min
Kokosowa zupa z rybą i batatami (z osłoną noża miksującego)
35 min
Zupa rybna z warzywami
45 min