Zupa krem z krewetek

Zupa krem z krewetek

4.8 1.0K oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
    5 g
  • ząbki czosnku plus 1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry, do grzanek
    1 - 2
  • czerwonej cebuli przekrojonej na pół
    70 g
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    5 - 10 g
  • oleju rzepakowego
    30 g
  • krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (średniej wielkości)
    420 - 450 g
  • batatów pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
    150 g
  • mleczka kokosowego
    400 g
  • wody
    250 g
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • sosu sojowego
    1 łyżeczka
  • pieprzu cayenne, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • pudru z grzybów (opcjonalnie)
    ¼ łyżeczki
  • masła klarowanego
    1 - 2 łyżki
  • kromki chleba np. tostowego, pokrojone w 1,5 cm kostkę
    4
  • serka kremowego śmietankowego
    50 - 60 g
  • soku z limonki, świeżo wyciśniętego
    10 - 20 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 556.5 kcal / 2328.3 kJ
Białko 22.5 g
Tłuszcz 33.1 g
Węglowodany 32 g
Błonnik 2.9 g
Tłuszcz nasycony 20.7 g
Sód 942.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...