Zupa krem z krewetek

Zupa krem z krewetek

4.8 1.0K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 - 2 ząbki czosnku plus 1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry, do grzanek
  • 70 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 420 - 450 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (średniej wielkości)
  • 150 g batatów pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 250 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pudru z grzybów (opcjonalnie)
  • 1 - 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 kromki chleba np. tostowego, pokrojone w 1,5 cm kostkę
  • 50 - 60 g serka kremowego śmietankowego
  • 10 - 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 556.5 kcal / 2328.3 kJ
Białko 22.5 g
Tłuszcz 33.1 g
Węglowodany 32 g
Błonnik 2.9 g
Tłuszcz nasycony 20.7 g
Sód 942.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...