Zupa tajska z pastą curry Edyty Cygan

Zupa tajska z pastą curry Edyty Cygan

4.8 2.0K oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
6 porcji

Składniki

Zielona pasta curry
  • ziaren pieprzu czarnego
    1 łyżeczka
  • nasion kolendry
    1 łyżeczka
  • nasion kminu rzymskiego
    1 łyżeczka
  • soli morskiej
    1 łyżeczka
  • korzenia imbiru, świeżego obranego
    20 g
  • ząbki czosnku
    3
  • cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
    55 - 60 g
  • zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    45 g
  • łodyg trawy cytrynowej, świeżych pokrojonych na kawałki
    5 g
    5 g trawy cytrynowej, suszonej, pokrojonej na kawałki
  • skórki z limonki
    10 g
  • oleju
    20 g
Zupa tajska
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    120 g
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    50 g
  • pora tylko białej części, pokrojonego w 2 cm plastry
    70 g
  • wody
    300 g
  • mleka kokosowego
    500 g
  • sosu rybnego
    15 g
  • sosu sojowego
    15 g
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l)
  • filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 2 cm kostkę
    500 g
  • grzybów mun, suszonych wcześniej namoczonych i pokrojonych w paski
    20 g
  • czerwonej papryki pokrojonej w 1 cm paski
    150 g
  • żółtej papryki pokrojonej w 1 cm paski
    150 g
  • kiełków fasoli mung, świeżych
    80 g
  • pędów bambusa, z puszki odsączonych z zalewy
    80 g
  • szczypiorek, świeży posiekany, do podania
  • sok z limonki świeżo wyciśnięty, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 378.2 kcal / 1583.3 kJ
Białko 22.5 g
Tłuszcz 25.8 g
Węglowodany 21.5 g
Błonnik 4.6 g
Tłuszcz nasycony 19 g
Sód 1012.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...