Zupa tajska z pastą curry Edyty Cygan
TM6 TM5

Zupa tajska z pastą curry Edyty Cygan

4.8 ( 2.0K oceny )

Składniki

Zielona pasta curry

  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego obranego
  • 3 ząbki czosnku
  • 55 - 60 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
  • 45 g zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 5 g trawy cytrynowej, świeżej pokrojonej na kawałki
    lub 5 g trawy cytrynowej, suszonej
  • 10 g skórki z limonki
  • 20 g oleju

Zupa tajska

  • 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 70 g pora tylko białej części, pokrojonego w 2 cm plastry
  • 300 g wody
  • 500 g mleka kokosowego
  • 15 g sosu rybnego
  • 15 g sosu sojowego
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 20 g grzybów mun, suszonych wcześniej namoczonych i pokrojonych w paski
  • 150 g czerwonej papryki pokrojonej w 1 cm paski
  • 150 g żółtej papryki pokrojonej w 1 cm paski
  • 80 g kiełków fasoli mung, świeżych
  • 80 g pędów bambusa, z puszki odsączonych z zalewy
  • szczypiorek, świeży posiekany, do podania
  • sok z limonki świeżo wyciśnięty, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
378.2 kcal / 1583.3 kJ
Białko
22.5 g
Tłuszcz
25.8 g
Węglowodany
21.5 g
Błonnik
4.6 g
Tłuszcz nasycony
19 g
Sód
1012.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy