Zupa tajska z pastą curry Edyty Cygan
TM5 TM6

Zupa tajska z pastą curry Edyty Cygan

4.8 (534 oceny)

Składniki

Zielona pasta curry

  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 20 g imbiru, świeżego korzenia, obranego
  • 3 ząbki czosnku
  • 55 - 60 g cebuli, szalotki, pokrojonej w ćwiartki
  • 45 g zielonej papryczki chili, świeżej, pokrojonej na kawałki
  • 5 g trawy cytrynowej, świeżej, pokrojonej na kawałki
  • 10 g skórki z limonki
  • 20 g oleju ryżowego

Zupa tajska

  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 25 - 30 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 70 g pora, tylko białej części, pokrojonego w 2 cm plastry
  • 300 g wody
  • 500 g mleka kokosowego
  • 15 g sosu rybnego
  • 15 g sosu sojowego, jasnego
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 20 g grzybów mun, wcześniej namoczonych i pokrojonych w paski
  • 100 g czerwonej papryki, pokrojonej w 1 cm paski
  • 100 g żółtej papryki, pokrojonej w 1 cm paski
  • 80 g kiełków fasoli mung, świeżych
  • 65 g pędów bambusa, z puszki, odsączonych z zalewy
  • szczypiorek, świeży, drobno pokrojony, do podania
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1341 kJ / 320 kcal
Białko
22.8 g
Węglowodany
18.1 g
Tłuszcz
19.9 g
Błonnik
2.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy