Tarta z gruszkami i rokpolem

Tarta z gruszkami i rokpolem

4.2 160 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
8 porcji

Składniki

  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych połówek
Ciasto
  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
Nadzienie
  • 300 g gruszkę bez gniazd nasiennych, pokrojonych wzdłuż w cienkie plastry
  • 100 g sera rokpol pokrojonego w plastry
  • 30 g żurawiny, suszonej
  • 3 jajka
  • 180 g śmietany, 18% tłuszczu
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 8.8 g
Kalorie 1761 kJ / 420 kcal
Tłuszcz 29.1 g
Węglowodany 33.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...