
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych połówek
Ciasto
- 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
Nadzienie
- 300 g gruszek bez gniazd nasiennych, pokrojonych wzdłuż w cienkie plastry
- 100 g sera rokpol pokrojonego w plastry
- 30 g żurawiny, suszonej
- 3 jajka
- 180 g śmietany, 18% tłuszczu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 420 kcal / 1761 kJ
- Białko
- 8.8 g
- Tłuszcz
- 29.1 g
- Węglowodany
- 33.8 g
Alternatywne przepisy
Tarta orkiszowa z serem feta i burakami
3 godz.
Tarta z kurkami, porem i serem camembert
1 godz.
Quiche z burakami i oscypkiem na razowym spodzie z czarnuszką
2 godz. 20 min
Tarta z brokułem i łososiem
1 godz. 35 min
Quiche z pomidorkami koktajlowymi
1 godz. 45 min
Tarta podhalańska - trzy sery Dominiki Zięder
1 godz. 30 min
Tarta z botwinką i serem feta
1 godz. 45 min
Tarta szpinakowa z kandyzowaną skórką z cytryny
1 godz. 30 min
Tarta z serem pleśniowym
1 godz. 35 min
Tarta z dynią
1 godz. 40 min
Tarta prowansalska
1 godz. 15 min
Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami
2 godz. 30 min