Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 170 g wody
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- ½ łyżki cukru
- 30 g masła, pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej lub innej mąki pełnoziarnistej
- 3 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście
- ½ łyżki soli
- 150 g sera żółtego, np. gouda, pokrojonego na kawałki
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 914.8 kJ / 219 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 24.6 g
- Tłuszcz
- 10.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 405 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Focaccia z kurkami i rozmarynem, pasta serowo-śmietanowa
2h 20 min
Focaccia z figami i rozmarynem
2h
Pissaladière - francuska pizza
1h 20 min
Focaccia z jabłkiem i cebulą
1sa 55 dk
Focaccia z brokułami i anchois
2j 15 menit
Focaccia z ziemniakami, boczkiem i rozmarynem
2h 50min
Focaccia z pastą serową z oliwkami
2h 10min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i anchois
1 Std. 45 Min
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
2h
Chrupiąca focaccia
2h 10min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1 Std. 40 Min
Focaccia z cebulą
2h 20 min