Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 - 2 szczypty soli
Nadzienie
-
200
g śmietany, 12% tłuszczu
lub 200 g śmietany, 18% tłuszczu - 200 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
- 150 - 180 g sera z niebieską pleśnią, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, połówek (20-30 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2069 kJ / 495 kcal
- Białko
- 18.3 g
- Węglowodany
- 23.5 g
- Tłuszcz
- 36.4 g
- Błonnik
- 1.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami
2 godz. 35 min
Tarta z szynką i fasolką szparagową
1 godz. 40 min
Ciasteczka z gorgonzolą
40min
Tarta orkiszowa z serem feta i burakami
3 Std.
Tarta podhalańska - trzy sery Dominiki Zięder
1 godz. 30 min
Tarta prowansalska
1 godz. 15 min
Tarta szpinakowa z kandyzowaną skórką z cytryny
1 godz. 30 min
Quiche z pomidorkami koktajlowymi
1h 45min
Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami
2 godz. 30 min
Tarta z gruszkami i rokpolem
1 godz. 40 min
Tarta z kurczakiem
1h 55 min
Tarta z brokułem i łososiem
1 godz. 35 min