Hummus z dyni
TM6 TM5

Hummus z dyni

4.1 ( 91 ocen )

Składniki

  • 500 g dyni Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g oleju z pestek winogron plus dodatkowa ilość do skropienia dyni
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 gałązki tymianku, świeżego
  • 1 ząbek czosnku mały
  • 10 liści mięty pieprzowej, świeżej średniej wielkości
  • 1 łyżeczka pasty tahini jasnej, płynnej
  • 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 1 - 2 szczypty papryki ostrej, mielonej
  • 70 g wody mineralnej, niegazowanej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
132.6 kcal / 554.7 kJ
Białko
0.8 g
Tłuszcz
12.9 g
Węglowodany
4.8 g
Błonnik
0.5 g
Tłuszcz nasycony
1.3 g
Sód
147.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy