
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g dyni Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g oleju z pestek winogron plus dodatkowa ilość do skropienia dyni
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 gałązki tymianku, świeżego
- 1 ząbek czosnku mały
- 10 liści mięty pieprzowej, świeżej średniej wielkości
- 1 łyżeczka pasty tahini jasnej, płynnej
- 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 1 - 2 szczypty papryki ostrej, mielonej
- 70 g wody mineralnej, niegazowanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 132.6 kcal / 554.7 kJ
- Białko
- 0.8 g
- Tłuszcz
- 12.9 g
- Węglowodany
- 4.8 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.3 g
- Sód
- 147.2 mg