Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g oleju z pestek winogron, plus dodatkowa ilość do skropienia dyni
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 gałązki tymianku, świeżego
- 1 ząbek czosnku, mały
- 10 liści mięty pieprzowej, świeżej, średniej wielkości
- 1 łyżeczka pasty tahini, jasnej, płynnej
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 - 2 szczypty papryki ostrej, mielonej
- 70 g wody mineralnej, niegazowanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 554.7 kJ / 132.6 kcal
- Białko
- 0.8 g
- Węglowodany
- 4.8 g
- Tłuszcz
- 12.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.3 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 147.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą
20min
Gnocchi dyniowe z sosem ziołowo-chrzanowym
1hod. 30min
Hummus z buraka
1 Std.
Pasta z pieczonego kalafiora z parmezanem
1hod. 10min
Pesto z jarmużu
25min
Topinambur po prowansalsku
50min
Pesto sezamowe
10min
Hummus z bobu
1 Std.
Hummus z buraka
1 Std.
Placki dyniowe z parmezanem
45 Min
Dyniowe bułeczki śniadaniowe
1hod. 50min
Pasta z czerwonej fasoli z czarnuszką
5 min