Gnocchi dyniowe z sosem ziołowo-chrzanowym

Gnocchi dyniowe z sosem ziołowo-chrzanowym

3.8 95 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

Gnocchi dyniowe
  • dyni Hokkaido nieobranej, pokrojonej na kawałki
    1000 g
  • ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
    300 g
  • bułki tartej
    100 g
  • skrobi ziemniaczanej
    100 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    120 g
  • żółtko
    1
  • papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
  • soli
    2 ½ - 3 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
  • woda do ugotowania gnocchi
Sos ziołowo-chrzanowy
  • koperku, świeżego tylko liście
    ¼ pęczka
  • natki pietruszki, świeżej tylko liście
    ¼ pęczka
  • mleka
    250 g
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    150 g
  • chrzanu, tartego
    2 łyżki
  • mąki pszennej
    15 g
  • tymianku, suszonego
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 603.7 kcal / 2525.8 kJ
Białko 14.1 g
Tłuszcz 12.5 g
Węglowodany 111.5 g
Błonnik 8.2 g
Tłuszcz nasycony 6.3 g
Sód 2141.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...