Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
- 150 g mąki żytniej
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 330 g wody
- 60 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i blachy
- 1 łyżeczka soli
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 798.1 kJ / 190.7 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 28.4 g
- Tłuszcz
- 7.2 g
- Błonnik
- 1.8 g
Alternatywne przepisy
Ciasteczka Śródziemnomorskie
1h
Fougasse - chleb francuski
2h
Aromatyczne bułeczki zakochanych
2 godz. 10 min
Podpłomyki w libańskim stylu
2 godz. 20 min
Focaccia z jabłkiem i cebulą
1sa 55 dk
Mini focaccie
2u. 5min
Focaccia z cebulą, oliwkami i rozmarynem
2h 35min
Chrupiąca focaccia
2 godz. 10 min
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
2h
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i anchois
1 godz. 45 min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1h 40min
Paluchy drożdżowe z czarnuszką i sezamem
1h 40min