![Jajka faszerowane à la caprese Jajka faszerowane à la caprese](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5900754714e6a53e8b188e69f157952e/Derivates/72214109ae8282172f99de262666baf20209c89c.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 liści bazylii, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 400 g wody
- 6 jajek, schłodzonych
- 1 pomidor, bez skóry (ok. 170 g, patrz wskazówka)
- 125 g sera mozzarella (1 kulka), odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki
- 5 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 298.6 kJ / 71.4 kcal
- Białko
- 5.5 g
- Węglowodany
- 0.8 g
- Tłuszcz
- 5.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 0.1 g
- Sód
- 149.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pomarańczowe ciasto choinka
15h 40 min.
Jajka z sosem ziołowym i wielkanocnymi ciasteczkami
50min
Sól ziołowo-cytrynowa
1 Std.
Pełnoziarnisty wieniec wielkanocny z jajkami i łososiem
1h 45min
Bezalkoholowy świąteczny poncz
10 Min
Aljotta (maltańska zupa rybna)
45 Min
Mazurek cytrynowy
2 Std.
Mini chlebki do koszyka wielkanocnego
2 Std.
Pieczeń mielona z jajkiem zawinięta w boczek
2 Std. 15 Min
Placki cukiniowe z sosem tzatziki
50min
Twarożek ziołowy
10 Min
Brokułowa sałatka z jajkiem
30 Min