
Urządzenia i Akcesoria
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz.
6 porcji
Składniki
Schab w sosie węgierskim
-
800 g schabu wieprzowego bez kości, pokrojonego w 2 cm plastry (6 szt.)
-
1 łyżeczka soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
mąka pszenna do obtoczenia
-
250 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
25 g oleju
-
600 g wody
-
40 g koncentratu pomidorowego
-
2 liście laurowe, suszone
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
-
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, suszonego
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
Surówka z kiszonej kapusty i papryki
-
350 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
100 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-
80 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
20 g oleju
-
1 łyżeczka cukru
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Zupa pieczarkowo-paprykowa
-
350 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, w tym 200 pokrojonej na kawałki i 150 g pokrojonej w 2 cm kostkę
-
15 g masła
-
30 g mąki pszennej
-
700 g wody
-
500 g pieczarek pokrojonych w 2-3 mm plastry
-
200 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
-
15 g sosu sojowego
-
2 liście laurowe, suszone
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Gotowanie kaszy pęczak
-
1300 g wody
-
5 g oleju
-
1 łyżeczka soli
-
300 g kaszy jęczmiennej pęczak
-
6 łyżeczek kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
683.2 kcal /
2858.5 kJ
Białko
39.2 g
Tłuszcz
30.3 g
Węglowodany
67.1 g
Błonnik
15.9 g
Tłuszcz nasycony
9.3 g
Sód
1585.8 mg