
Wersje kompatybilne
Makaron w śmietanowym sosie pieczarkowym; Babka marmurkowa z Varomy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Babka marmurkowa z Varomy
- 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 120 - 150 g cukru
-
10
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 10 g cukru wanilinowego - 3 jajka
- 270 g mąki pszennej typu 450-500
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g mleka
- 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1400 g wody
Makaron w śmietanowym sosie pieczarkowym
- 80 - 100 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 15 - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 2 - 3 ząbki czosnku
-
30
g masła
lub 30 g oleju np. z zalewy po pomidorach - 250 g pieczarek przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
- 450 g wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 300 g makaronu, suchego, krótkiego (np. penne)
- cukier puder do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 929 kcal / 3887 kJ
- Białko
- 28.3 g
- Tłuszcz
- 45.7 g
- Węglowodany
- 104 g
- Błonnik
- 6.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 27 g
- Sód
- 1049.1 mg