Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Makaron w śmietanowym sosie pieczarkowym; Babka marmurkowa z Varomy
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Makaron w śmietanowym sosie pieczarkowym; Babka marmurkowa z Varomy

4.6 (157 ocen)

Składniki

Babka marmurkowa z Varomy

  • 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 120 - 150 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 10 g cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 270 g mąki pszennej, typu 450-500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g mleka
  • 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1400 g wody

Makaron w śmietanowym sosie pieczarkowym

  • 80 - 100 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 15 - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 30 g masła
    lub 30 g oleju, np. z zalewy po pomidorach
  • 250 g pieczarek, przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
  • 450 g wody
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 300 g makaronu, suchego, krótkiego (np. penne)
  • cukier puder, do oprószenia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3887 kJ / 929 kcal
Białko
28.3 g
Węglowodany
104 g
Tłuszcz
45.7 g
Tłuszcz nasycony
27 g
Błonnik
6.2 g
Sód
1049.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy