Nadziewany kurczak na Varomie

Nadziewany kurczak na Varomie

4.3 70 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
4 porcje

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    120 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
    10 - 15 g
  • masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    50 - 55 g
  • wątróbki drobiowej (opcjonalnie) lub podrobów dodanych do kurczaka, pokrojonych na małe kawałki
    40 g
  • tuszka z kurczaka (1100-1300 g)
    1
  • przyprawy do kurczaka
    1 - 1 ½ łyżki
  • mleka
    180 g
  • bułki tartej
    180 g
  • jajko
    1
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    2 - 3 szczypty
  • wody
    700 g
  • koncentrat bulionu warzywnego
    2 łyżeczki
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • skrobi ziemniaczanej wymieszana z 1 łyżką wody
    1 łyżeczka
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do smaku

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 982.9 kcal / 4112.3 kJ
Białko 65.6 g
Tłuszcz 61.2 g
Węglowodany 39 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 21.6 g
Sód 1510.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...