
Wersje kompatybilne
Sos pomidorowy; Sos śmietanowy z boczkiem (do makaronu)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos pomidorowy
-
80
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 80 g sera, twardego np. Gruyère, Pecorino, Provolone, pokrojonego na 3 cm kawałki - 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 80 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
-
800
g krojonych pomidorów, z puszki
lub 800 g przecieru pomidorowego, typu passata -
10 - 12
liści bazylii, świeżych
lub 1 łyżka bazylii, suszonej - 1 łyżka oregano, suszonego
- ½ łyżeczki soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
Sos śmietanowy z boczkiem
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 10 g masła
-
250 - 300
g kostek boczku
lub 250 - 300 g wędzonego boczku pokrojonego w 1 cm kostkę - 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g wody
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 opakowanie makaronu, suchego (400-500 g)
- 4 łyżeczki mąki pszennej (patrz wariant)
- liście bazylii, świeże do dekoracji
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 695.3 kcal / 2909 kJ
- Białko
- 21.4 g
- Tłuszcz
- 40.2 g
- Węglowodany
- 62.9 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.2 g
- Sód
- 1137.5 mg
Alternatywne przepisy
Szybki sos pomidorowy
10 min
Warzywne risotto; Mini ciasta czekoladowe na parze
1 godz.
Pieczonki (prażonki) z kiełbasą i boczkiem (TM6)
2 godz. 10 min
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1 godz. 20 min
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
1 godz. 15 min
Filety rybne z ziemniakami i szpinakiem w sosie śmietanowym
45 min
Sos szpinakowy; Sos cztery sery (do makaronu)
30 min
Knedel na parze (w stacji Thermomix Friend®)
1 godz.
Makaron w śmietanowym sosie pieczarkowym; Babka marmurkowa z Varomy
2 godz. 10 min
Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem
45 min
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym ze szpinakiem
35 min
Penne w sosie serowo-śmietanowym
25 min