Wersje kompatybilne
Sos pomidorowy; Sos śmietanowy z boczkiem (do makaronu)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos pomidorowy
-
80
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 80 g sera, twardego, np. Gruyère, Pecorino, Provolone, pokrojonego na 3 cm kawałki - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 80 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (opcjonalnie)
- 30 g oliwy z oliwek
-
800
g krojonych pomidorów, z puszki
lub 800 g przecieru pomidorowego, typu passata -
10 - 12
liści bazylii, świeżych
lub 1 łyżka bazylii, suszonej - 1 łyżka oregano, suszonego
- ½ łyżeczki soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
Sos śmietanowy z boczkiem
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 10 g masła
-
250 - 300
g kostek boczku
lub 250 - 300 g wędzonego boczku, pokrojonego w 1 cm kostkę - 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g wody
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 opakowanie makaronu, suchego (400-500 g)
- 4 łyżeczki mąki pszennej (patrz wariant)
- liście bazylii, świeże, do dekoracji
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2909 kJ / 695.3 kcal
- Białko
- 21.4 g
- Węglowodany
- 62.9 g
- Tłuszcz
- 40.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.2 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Sód
- 1137.5 mg
Alternatywne przepisy
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym ze szpinakiem
35min
Spaghetti Bolognese
40min
Penne w sosie serowo-śmietanowym
25min
Makaron w śmietanowym sosie pieczarkowym; Babka marmurkowa z Varomy
2 godz. 10 min
Sos boloński
55 min
Makaron z sosem pomidorowo-bazyliowym i szynką
40min
Spaghetti z sosem bolognese z orzechów
35min
Spaghetti alla carbonara
30min
Makaron w sosie bolońskim
40min
Tagliatelle z boczkiem, szynką i śmietaną
25min
Zapiekanka makaronowa
45min
Lasagne bolońska
1h 45min