Szparagi zapiekane w szynce

Szparagi zapiekane w szynce

4.5 181 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

  • sera gouda pokrojonego na kawałki
    100 g
  • czerstwej bułki pokrojonej na kawałki
    50 g
    50 g bułki tartej
  • ząbek czosnku
    1
  • wody
    550 g
  • soli
    ¾ łyżeczki
  • cukru
    1 szczypta
  • białych szparagów obranych, bez twardych końcówek
    700 - 800 g
    700 - 800 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek
  • masła pokrojonego na kawałki
    40 g
  • mąki pszennej
    15 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    4 - 6 kropli
  • szynki długodojrzewającej np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej
    4 plastry
  • żółtko
    1
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    2 szczypty

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 287.4 kcal / 1202.5 kJ
Białko 16.7 g
Tłuszcz 17.8 g
Węglowodany 17.6 g
Błonnik 4.5 g
Tłuszcz nasycony 10.4 g
Sód 1118.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...