Szparagi zapiekane w szynce
TM6 TM5

Szparagi zapiekane w szynce

4.5 (141 ocen)

Składniki

  • 100 g sera gouda, pokrojonego na kawałki
  • 50 g czerstwej bułki, pokrojonej na kawałki
    lub 50 g bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 550 g wody
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 szczypta cukru
  • 700 - 800 g białych szparagów, obranych, bez twardych końcówek
    lub 700 - 800 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 15 g mąki pszennej
  • 4 - 6 kropli soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 4 plastry szynki długodojrzewającej, np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej
  • 1 żółtko
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1202.5 kJ / 287.4 kcal
Białko
16.7 g
Węglowodany
17.6 g
Tłuszcz
17.8 g
Tłuszcz nasycony
10.4 g
Błonnik
4.5 g
Sód
1118.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy