
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g sera gouda, pokrojonego na kawałki
-
50
g czerstwej bułki, pokrojonej na kawałki
lub 50 g bułki tartej - 1 ząbek czosnku
- 550 g wody
- ¾ łyżeczki soli
- 1 szczypta cukru
-
700 - 800
g białych szparagów, obranych, bez twardych końcówek
lub 700 - 800 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek - 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 15 g mąki pszennej
- 4 - 6 kropli soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 4 plastry szynki długodojrzewającej, np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej
- 1 żółtko
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1202.5 kJ / 287.4 kcal
- Białko
- 16.7 g
- Węglowodany
- 17.6 g
- Tłuszcz
- 17.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.4 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 1118.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gnocchi w kremowym sosie ze szparagami
50 Min
Spaghetti à la carbonara ze szparagami
35 Min
Sałatka ziemniaczana z ziołowym sosem winegret (TM5)
45 Min
Tagliatelle ze szparagami i pesto bazyliowym; Tiramisu truskawkowe w szklankach
1h 25min
Chłodnik z tartymi warzywami (TM6)
1 Std. 15 Min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM6)
1 Std. 40 Min
Podpłomyk ze szparagami i orzechami
1 Std. 15 Min
Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem
1 Std. 15 Min
Tarta z kiszoną kapustą i kaszanką, dip majonezowo-musztardowy
1h 55min
Sałatka z rumienionymi szparagami
20 Min
Quiche ze szparagami
1 Std. 15 Min
Pigwa pod kruszonką
1h 25min