
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g sera gouda pokrojonego na kawałki
-
50
g czerstwej bułki pokrojonej na kawałki
lub 50 g bułki tartej - 1 ząbek czosnku
- 550 g wody
- ¾ łyżeczki soli
- 1 szczypta cukru
-
700 - 800
g białych szparagów obranych, bez twardych końcówek
lub 700 - 800 g zielonych szparagów bez twardych końcówek - 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 15 g mąki pszennej
- 4 - 6 kropli soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 4 plastry szynki długodojrzewającej np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej
- 1 żółtko
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 287.4 kcal / 1202.5 kJ
- Białko
- 16.7 g
- Tłuszcz
- 17.8 g
- Węglowodany
- 17.6 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.4 g
- Sód
- 1118.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Omlet na parze z pieczarkami i szpinakiem
40 min
Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym
1 godz. 30 min
Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem
1 godz. 15 min
Spaghetti à la carbonara ze szparagami
35 min
Zupa krem szparagowo-ziemniaczana z szaszłykami z krewetek
35 min
Sałatka z rumienionymi szparagami
20 min
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM6)
20 min
Zupa ze szparagami i szynką serrano
35 min
Delikatne rumienienie fasolki szparagowej
25 min
Spaghetti z anchois, bułką tartą i parmezanem
40 min
Sernikowy tort lodowy z truskawkami
9 godz. 10 min
Quiche ze szparagami
1 godz. 15 min