Urządzenia i Akcesoria
Tarta porowo-serowa
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
8 kawałków
Składniki
-
masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia80 g
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia180 g
-
wody60 g
-
soli1 łyżeczka
-
sera gruyère pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)100 g
-
pora białej i jasnozielonej części, pokrojonej na ok. 3 cm kawałki300 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu200 g
-
mleka150 g
-
jajka3
-
gałki muszkatołowej, mielonej2 szczypty
-
pieprzu czarnego, mielonego1 szczypta
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
352.2 kcal /
1473.7 kJ
Białko
10.1 g
Tłuszcz
24.1 g
Węglowodany
24.4 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
14.3 g
Sód
433.9 mg