Tarta porowo-serowa

4.4 33 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
8 kawałków

Składniki

  • 80 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 180 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 60 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g sera gruyère pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
    100 g sera żółtego, np. goudy, edama, pokrojonego na kawałki
  • 300 g pora białej i jasnozielonej części, pokrojonej na ok. 3 cm kawałki
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 150 g mleka
  • 3 jajka
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 433.9 mg
Białko 10.1 g
Kalorie 1473.7 kJ / 352.2 kcal
Tłuszcz 24.1 g
Błonnik 1.3 g
Tłuszcz nasycony 14.3 g
Węglowodany 24.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...