Tarta porowo-serowa

3.5 4 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
8 kawałków

Składniki

  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    80 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    180 g
  • wody
    60 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • sera gruyère pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
    100 g
    100 g sera żółtego, np. goudy, edama, pokrojonego na kawałki
  • pora białej i jasnozielonej części, pokrojonej na ok. 3 cm kawałki
    300 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • mleka
    150 g
  • jajka
    3
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    2 szczypty
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 352.2 kcal / 1473.7 kJ
Białko 10.1 g
Tłuszcz 24.1 g
Węglowodany 24.4 g
Błonnik 1.3 g
Tłuszcz nasycony 14.3 g
Sód 433.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...