Urządzenia i Akcesoria
Tarta porowo-serowa
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
8 kawałków
Składniki
-
80 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
180 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
60 g wody
-
1 łyżeczka soli
-
100 g sera żółtego, np. goudy, edama, pokrojonego na kawałki100 g sera gruyère pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
300 g pora białej i jasnozielonej części, pokrojonej na ok. 3 cm kawałki
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
150 g mleka
-
3 jajka
-
2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
433.9 mg
Białko
10.1 g
Kalorie
1473.7 kJ /
352.2 kcal
Tłuszcz
24.1 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
14.3 g
Węglowodany
24.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Tarta z kasztanami, pieczarkami i żurawiną
1 godz. 15 min
Kluski jaglane ze szpinakiem i pomidorowe ragout
1 godz. 20 min
Makaron z pesto z buraka (TM7)
25 min
Wegańskie curry z bakłażanem
50 min
Mini galette z krojonymi warzywami i serem sałatkowym (TM6)
1 godz. 50 min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6, TM7)
1 godz.
Tarta z brokułem i łososiem
1 godz. 35 min
Lasagne dyniowa
1 godz. 45 min
Mini galette z grzybami
1 godz. 45 min
Makaron z sosem z buraków i serem feta
40 min
Zapiekanka z tortellini
30 min
Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie migdałowym (TM7)
35 min