Pieczony kurczak w winie (Coq au vin)

Pieczony kurczak w winie (Coq au vin)

4.7 227 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje

Składniki

  • oleju
    40 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 łyżeczka
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 łyżeczka
  • nogi z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 250 g każda)
    4
  • cebuli przekrojonej na pół
    200 g
  • ząbki czosnku
    2
  • koncentratu pomidorowego
    30 g
  • czerwonego wina, wytrawnego
    200 g
  • kostek boczku
    200 g
  • pieczarek pokrojonych w ćwiartki
    400 g
  • wody
    130 g
  • rozmarynu, świeżego tylko liście
    2 gałązki
    1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
  • liści tymianku, świeżych
    1 łyżeczka
    ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • skrobi ziemniaczanej
    20 g
    20 g skrobi kukurydzianej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1058 kcal / 4426.7 kJ
Białko 66.9 g
Tłuszcz 75.4 g
Węglowodany 17.2 g
Błonnik 2.6 g
Tłuszcz nasycony 21.9 g
Sód 1056.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...