
Urządzenia i Akcesoria
Pieczony kurczak w winie (Coq au vin)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje
Składniki
-
oleju40 g
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 łyżeczka
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżeczka
-
nogi z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 250 g każda)4
-
cebuli przekrojonej na pół200 g
-
ząbki czosnku2
-
koncentratu pomidorowego30 g
-
czerwonego wina, wytrawnego200 g
-
kostek boczku200 g
-
pieczarek pokrojonych w ćwiartki400 g
-
wody130 g
-
rozmarynu, świeżego tylko liście2 gałązki
-
liści tymianku, świeżych1 łyżeczka
-
koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
skrobi ziemniaczanej20 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1058 kcal /
4426.7 kJ
Białko
66.9 g
Tłuszcz
75.4 g
Węglowodany
17.2 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
21.9 g
Sód
1056.3 mg