
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g oleju
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 4 nogi z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 250 g każda)
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 200 g czerwonego wina, wytrawnego
- 200 g kostek boczku
- 400 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 130 g wody
-
2
gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
lub 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego -
1
łyżeczka liści tymianku, świeżych
lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego -
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona -
20
g skrobi ziemniaczanej
lub 20 g skrobi kukurydzianej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1058 kcal / 4426.7 kJ
- Białko
- 66.9 g
- Tłuszcz
- 75.4 g
- Węglowodany
- 17.2 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.9 g
- Sód
- 1056.3 mg