Pieczony kurczak w winie (Coq au vin)
TM6 TM5

Pieczony kurczak w winie (Coq au vin)

4.7 (112 ocen)

Składniki

  • 40 g oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 4 nogi z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 250 g każda)
  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 200 g kostek boczku
  • 400 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 130 g wody
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście
    lub 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
  • 1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
    lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
    lub 20 g skrobi kukurydzianej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4426.7 kJ / 1058 kcal
Białko
66.9 g
Węglowodany
17.2 g
Tłuszcz
75.4 g
Tłuszcz nasycony
21.9 g
Błonnik
2.6 g
Sód
1056.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy