Gulasz wołowy na piwie z knedlami serowymi

3.0 1 ocena
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
6 porcji

Składniki

Knedle serowe
  • sera cheddar pokrojonego na kawałki
    100 g
    100 sera żółtego, np. goudy, edama, pokrojonego na kawałki
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    8 gałązek
  • mąki pszennej
    280 g
  • mleka
    80 g
  • masła miękkiego
    40 g
  • jajka
    2
  • drożdży świeżych pokruszonych
    10 g
    1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki
Gulasz
  • wołowiny gulaszowej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
    800 g
  • mąki pszennej
    50 g
  • oleju plus 2-4 łyżki do smażenia
    15 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    150 g
  • piwa (jasnego lub typu ale)
    500 g
  • wody
    500 g
  • soli
    ¾ - 1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¾ łyżeczki
  • liść laurowy, suszony
    1
  • tymianku, świeżego tylko liście
    4 gałązki
    2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub na 2-3 cm kawałki
    150 g
  • marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
    100 g
  • natka pietruszki, świeża (opcjonalnie) tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 636.6 kcal / 2663.7 kJ
Białko 33.4 g
Tłuszcz 28.8 g
Węglowodany 55.9 g
Błonnik 3.9 g
Tłuszcz nasycony 9.1 g
Sód 1076.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...