![Fettucine z grzybami Fettucine z grzybami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/77AC9B5C-7DD9-41E1-A469-03C240934DF2/Derivates/35382E40-A600-4EF7-BD38-D16D7D2131C1.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
90
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 90 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 30 g borowików, suszonych
- 1 ząbek czosnku
-
300
g grzybów, świeżych, np. prawdziwki, kurki, podgrzybki, pokrojonych w 0,5 cm plastry
lub 300 g grzybów, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, np. prawdziwki, kurki, podgrzybki, pokrojonych w 0,5 cm plastry - 45 g oliwy z oliwek
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1470 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
300
g makaronu, suchego, typu fettuccine
lub 300 g makaronu, suchego, typu tagliatelle - oliwa truflowa, biała, do skropienia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2579.3 kJ / 616.5 kcal
- Białko
- 21.3 g
- Węglowodany
- 65.7 g
- Tłuszcz
- 30.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.5 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 921.7 mg