Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g ziaren pieprzu czarnego
- 4 steki z polędwicy wołowej (po ok. 150 g każdy)
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 60 g bulionu wołowego, płynnego (patrz wskazówka)
- 40 g brandy (patrz wariant)
- 60 g śmietany, 36% tłuszczu
- 2 łyżki oleju
- 1 - 2 szczypty soli (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4070.4 kJ / 972.9 kcal
- Białko
- 69.2 g
- Węglowodany
- 5.4 g
- Tłuszcz
- 71.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 30.7 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 248.6 mg
Alternatywne przepisy
Świąteczny łosoś
35min
Burgery z fileta kurczaka jalapeño
50min
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7h 30 min
Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri
40min
Kawa po meksykańsku (Café de Olla)
30min
Karkówka jagnięca (sous-vide) z sosem tahini i olejem miętowym (z osłoną noża miksującego)
13 godz.
Pieczony łosoś ze spiralizowaną cukinią (TM5)
30min
Ognisty kurczak z warzywną surówką
6 Std. 45 Min
Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina
14 Std. 30 Min
Pieczony kurczak w winie (Coq au vin)
2h
Steki z masłem ziołowym, ziemniakami i brokułami
45min
Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami
13h 20 min