Klasyczny wolno gotowany sos boloński
TM6

Klasyczny wolno gotowany sos boloński

3.9 (210 ocen)

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oleju
  • 600 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
  • 150 g czerwonego wina
  • 200 g wywaru wołowego (patrz wariant)
  • 120 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
    lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ łyżeczki cukru

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1341.8 kJ / 320.7 kcal
Białko
19.7 g
Węglowodany
12 g
Tłuszcz
21.2 g
Tłuszcz nasycony
6.5 g
Błonnik
2.8 g
Sód
619.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy