
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 150 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oleju
- 600 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 150 g czerwonego wina
- 200 g wywaru wołowego (patrz wariant)
- 120 g koncentratu pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 ¼ łyżeczki soli
-
1
łyżeczka oregano, suszonego
lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ łyżeczki cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 320.7 kcal / 1341.8 kJ
- Białko
- 19.7 g
- Tłuszcz
- 21.2 g
- Węglowodany
- 12 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.5 g
- Sód
- 619.5 mg