Klasyczny wolno gotowany sos boloński

Klasyczny wolno gotowany sos boloński

3.9 217 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 5 godz.
6 porcji

Składniki

  • ząbek czosnku
    1
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    150 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    150 g
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    100 g
  • oleju
    20 g
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    600 g
  • czerwonego wina
    150 g
  • wywaru wołowego (patrz wariant)
    200 g
  • koncentratu pomidorowego
    120 g
  • krojonych pomidorów, z puszki
    400 g
  • liście laurowe, suszone
    2
  • soli
    1 ¼ łyżeczki
  • oregano, suszonego
    1 łyżeczka
    1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¾ łyżeczki
  • cukru
    ¾ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 320.7 kcal / 1341.8 kJ
Białko 19.7 g
Tłuszcz 21.2 g
Węglowodany 12 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 6.5 g
Sód 619.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...