Pieczony kurczak z warzywami

3.8 5 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
6 porcji

Składniki

  • 30 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka i dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 tuszka z kurczaka (1500-2000 g), w całości
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki ziół prowansalskich, suszonych
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 400 g wody
  • 100 g cydru (patrz wariant)
  • 200 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 350 g batatów pokrojonych w 2 cm plastry
  • 600 g ziemniaków nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych w 1 cm plastry
  • 200 g dyni obranej, bez pestek, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 300 g cukinii nieobranej, pokrojonej w 2 cm plastry
  • 300 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 300 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 762.9 kcal / 3192 kJ
Białko 47.4 g
Tłuszcz 42.7 g
Węglowodany 46.7 g
Błonnik 8 g
Tłuszcz nasycony 10.9 g
Sód 1202.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...