Urządzenia i Akcesoria
Pieczony kurczak z warzywami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
6 porcji
Składniki
-
30 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka i dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 tuszka z kurczaka (1500-2000 g), w całości
-
2 łyżeczki soli
-
3 łyżki ziół prowansalskich, suszonych
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
400 g wody
-
100 g cydru (patrz wariant)
-
200 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
-
350 g batatów pokrojonych w 2 cm plastry
-
600 g ziemniaków nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych w 1 cm plastry
-
200 g dyni obranej, bez pestek, pokrojonej na 2 cm kawałki
-
300 g cukinii nieobranej, pokrojonej w 2 cm plastry
-
300 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
-
300 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
762.9 kcal /
3192 kJ
Białko
47.4 g
Tłuszcz
42.7 g
Węglowodany
46.7 g
Błonnik
8 g
Tłuszcz nasycony
10.9 g
Sód
1202.2 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Ryż z kurczakiem i pieczarkami
30 min
Koreańska surówka z ogórków (TM5)
5 min
Spaghetti z cukinii w pikantnym sosie (TM6)
20 min
Cynamonki na parze
50 min
Kurczak po czesku a lá svíčková z knedlem
55 min
Spaghetti z cukinii z sosem bolognese (TM6)
40 min
Sałatka z jajkiem i spiralizowanym ogórkiem (TM5)
25 min
Potrawka z żeberek i ziemniaków w piwnym sosie
1 godz. 30 min
Polędwica faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami z ziemniakami i brokułem
55 min
Ryż z wieprzowiną i papryką
1 godz.
Sałatka z kaszą bulgur i pieczonymi warzywami
35 min
Leczo z kurczakiem
30 min