
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 300 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 150 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 150 g pieczarek
- 400 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. podwawelskiej, śląskiej, pokrojonej w 1 cm plastry
- 200 g kostek boczku
- masło ilość do natłuszczenia, plus dodatkowa ilość zimnego masła pokrojonego w 3 mm plastry, do obłożenia (ok. 40 g)
- 2 - 3 liście białej kapusty
- 1 ½ łyżeczki soli
- 4 szczypty majeranku, suszonego
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 600 kcal / 2510.3 kJ
- Białko
- 18.2 g
- Tłuszcz
- 37.9 g
- Węglowodany
- 48.1 g
- Błonnik
- 7.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.1 g
- Sód
- 1425.3 mg