Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)

Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)

4.7 702 oceny
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 35 min
5 porcji

Składniki

Obieranie ziemniaków
  • wody
    600 g
  • oleju o neutralnym smaku
    1 łyżeczka
  • ziemniaków, mączystych nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
    700 g
Zupa ziemniaczana curry
  • cebuli przekrojonej na pół
    120 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    120 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • kostek boczku (opcjonalnie)
    150 - 200 g
    150 - 200 g kiełbasek, np. wiedeńskich lub frankfurterek, pokrojonych w 1 cm plastry (1 cm)
  • curry, mielonego
    1 łyżka
  • wody
    800 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • musztardy Dijon
    1 łyżka
  • liść laurowy, suszony
    1
  • ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)
    3
  • majeranku, suszonego
    1 - 2 łyżeczki
  • soli (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • śmietany, min. 30% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
    60 - 80 g
    80 g mleczka kokosowego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
  • pieczywo (opcjonalnie) do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 393 kcal / 1644.3 kJ
Białko 8.4 g
Tłuszcz 26.5 g
Węglowodany 31.7 g
Błonnik 5.2 g
Tłuszcz nasycony 9 g
Sód 310.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...