
Urządzenia i Akcesoria
Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 35 min
5 porcji
Składniki
Obieranie ziemniaków
-
700 g ziemniaków, mączystych nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
-
600 g wody
-
1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku
Zupa ziemniaczana curry
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
120 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
30 g oliwy z oliwek
-
150 - 200 g kostek boczku (opcjonalnie)
-
1 łyżka curry, mielonego
-
800 g wody
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 liść laurowy, suszony
-
1 - 2 łyżeczki majeranku, suszonego
-
3 ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)
-
1 łyżka musztardy Dijon
-
½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
60 - 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
-
pieczywo (opcjonalnie) do podania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
393 kcal /
1644.3 kJ
Białko
8.4 g
Tłuszcz
26.5 g
Węglowodany
31.7 g
Błonnik
5.2 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Sód
310.1 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

JEDZ SEZONOWO - WIOSNA
10 Przepisów
Polska
Polska