Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)

Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)

4.7 714 ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 35 min
5 porcji

Składniki

Obieranie ziemniaków
  • 700 g ziemniaków, mączystych nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku
Zupa ziemniaczana curry
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 150 - 200 g kostek boczku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka curry, mielonego
  • 800 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 - 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 3 ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 60 - 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
    80 g mleczka kokosowego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
  • pieczywo (opcjonalnie) do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 393 kcal / 1644.3 kJ
Białko 8.4 g
Tłuszcz 26.5 g
Węglowodany 31.7 g
Błonnik 5.2 g
Tłuszcz nasycony 9 g
Sód 310.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...