Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą

Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą

Brak ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 20 min
6 porcji

Składniki

  • 150 g ziaren sezamu, białego
  • 90 g oliwy z oliwek
  • 10 g miodu (opcjonalnie)
  • 480 g czerwonych buraków, gotowanych np. z barszczu, pokrojonych na kawałki
  • 280 - 300 g białej ciecierzycy, ugotowanej odsączonej
    280 - 300 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 - 35 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 10 g skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
  • ¾ czerwonej papryczki chili bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • ¾ - 1 łyżeczka soli

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 417.5 mg
Białko 16.2 g
Kalorie 2123.8 kJ / 507.6 kcal
Tłuszcz 30.5 g
Błonnik 11.6 g
Tłuszcz nasycony 4.1 g
Węglowodany 47 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...