
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g wody
- 400 g czerwonych buraków małych, umytych, w łupinach
- 1 ząbek czosnku
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 25 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 łyżka pasty tahini (pasty sezamowej)
- 10 g oliwy z oliwek
- ¾ łyżeczki soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 72 kcal / 302 kJ
- Białko
- 3.1 g
- Tłuszcz
- 2.8 g
- Węglowodany
- 8.9 g
- Błonnik
- 1.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Hummus z buraka
1 godz.
Hummus z groszkiem
10 min
Sundal z ciecierzycy
6 godz. 45 min
Orzechowe gryczotto z tymiankiem
45 min
Pasta z cukinii i soczewicy
1 godz. 10 min
Hummus z dyni
1 godz.
Pasta z czerwonej fasoli z czarnuszką
5 min
Ciastka z mąki z ciecierzycy (Panisses)
40 min
Sałatka z quinoa z chrupiącymi warzywami
50 min
Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą
20 min
Sałatka z zielonej soczewicy
45 min
Pasta z pieczonej marchewki z kuminem
1 godz.