Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tahini
- 50 g ziaren sezamu
- 30 g oleju słonecznikowego
Hummus
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej, zalewę zachować
- 50 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do polania hummusu
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1269.6 kJ / 303.5 kcal
- Białko
- 5.2 g
- Węglowodany
- 11.6 g
- Tłuszcz
- 27.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.7 g
- Błonnik
- 4.2 g
- Sód
- 459.3 mg
Alternatywne przepisy
Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów
15 min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1h 40min
Hummus paprykowy, domowe krakersy i napój jabłkowo-pomarańczowy
1 Std.
Tahini
10min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1h 40min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min
Pesto z bazylii
10min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15h
Hummus z suszonymi pomidorami
10min
Pasta z bakłażana
55 Min
Hummus z warzywami - wersja podstawowa
10min
Guacamole
15 min