Urządzenia i Akcesoria
Hummus z domowym tahini
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 25 min
4 porcje
Składniki
Tahini
-
ziaren sezamu50 g
-
oleju słonecznikowego30 g
Hummus
-
białej ciecierzycy, z puszki odsączonej, zalewę zachować240 g
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do polania hummusu50 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 g
-
ząbek czosnku1
-
soli½ łyżeczki
-
kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)¼ - ½ łyżeczki
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
331.4 kcal /
1386.7 kJ
Białko
6.5 g
Tłuszcz
27.6 g
Węglowodany
17.3 g
Błonnik
5.3 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Sód
420 mg