
Wersje kompatybilne
Kurczak po peruwiańsku z zielonym sosem i sałatką z awokado
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Peruwiański pieczony kurczak
- 50 g oliwy z oliwek
- 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 tuszka z kurczaka (ok. 1300 g), w całości
Zielony sos
-
1
pęczek kolendry, świeżej liście i miękkie łodygi, pokrojone na kawałki
lub 1 pęczek natki pietruszki, świeżej liście i miękkie łodygi, pokrojone na kawałki - 1 - 2 papryczki chili jalapeño, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 1 zielona cebulka ze szczypiorkiem pokrojona na kawałki
- 120 g majonezu
- 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka miodu
Sałatka z awokado
- 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1 ogórek pokrojony w półplastry
- 1 awokado pokrojone na 2 cm kawałki
- ½ czerwonej cebuli pokrojonej 3 mm plastry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1146.8 kcal / 4816.6 kJ
- Białko
- 100.1 g
- Tłuszcz
- 77.8 g
- Węglowodany
- 6.8 g
- Błonnik
- 12.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.3 g
- Sód
- 2785.2 mg