
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak po peruwiańsku z zielonym sosem i sałatką z awokado
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 10 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
Peruwiański pieczony kurczak
-
oliwy z oliwek50 g
-
soku z limonki, świeżo wyciśniętego30 g
-
ząbki czosnku4
-
soli2 łyżeczki
-
papryki słodkiej, mielonej2 łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 łyżeczka
-
kminu rzymskiego, mielonego1 - 2 łyżeczki
-
oregano, suszonego2 łyżeczki
-
miodu1 łyżeczka
-
tuszka z kurczaka (ok. 1300 g), w całości1
Zielony sos
-
kolendry, świeżej liście i miękkie łodygi, pokrojone na kawałki1 pęczek
-
papryczki chili jalapeño, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki1 - 2
-
zielona cebulka ze szczypiorkiem pokrojona na kawałki1
-
majonezu120 g
-
soku z limonki, świeżo wyciśniętego30 g
-
kminu rzymskiego, mielonego1 łyżeczka
-
miodu1 łyżeczka
Sałatka z awokado
-
pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół200 g
-
ogórek pokrojony w półplastry1
-
awokado pokrojone na 2 cm kawałki1
-
czerwonej cebuli pokrojonej 3 mm plastry½
-
oliwy z oliwek1 łyżka
-
soku z limonki, świeżo wyciśniętego1 łyżka
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1146.8 kcal /
4816.6 kJ
Białko
100.1 g
Tłuszcz
77.8 g
Węglowodany
6.8 g
Błonnik
12.7 g
Tłuszcz nasycony
15.3 g
Sód
2785.2 mg