
Urządzenia i Akcesoria
Warzywna potrawka z kurczakiem i surówka brokułowa; Budyń z owoców jagodowych
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
Warzywna potrawka z kurczakiem
-
250 g ryżu parboiled
-
1200 g wody
-
1 łyżeczka oleju
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
100 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
-
100 g selera naciowego (opcjonalnie) pokrojonego na 3 cm kawałki
-
200 g brukselki przekrojonej na pół
-
100 g zielonego groszku, świeżego
-
150 g brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w ćwiartki
-
500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 5 cm kawałki
Surówka brokułowa
-
200 g różyczek brokułu
-
100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
100 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
-
20 g orzeszków piniowych
-
10 g oliwy z oliwek
-
15 g octu jabłkowego
-
½ - 1 łyżeczka miodu
-
1 łyżeczka musztardy
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
Budyń z owoców jagodowych
-
100 g mleka
-
40 g skrobi ziemniaczanej
-
400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 jajko
-
50 - 90 g cukru (patrz wskazówka)
-
1 szczypta soli
-
300 g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych
Warzywna potrawka z kurczakiem cd.
-
45 g masła pokrojonego na kawałki
-
40 g mąki pszennej
-
1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
1 - 1 ½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki sosu Worcestershire
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
czerwone owoce jagodowe, mieszane, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1177 kcal /
4928 kJ
Białko
51 g
Tłuszcz
59 g
Węglowodany
101 g
Błonnik
13.5 g
Tłuszcz nasycony
30 g
Sód
1960 mg