
Wersje kompatybilne
Warzywna potrawka z kurczakiem i surówka brokułowa; Budyń z owoców jagodowych
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Warzywna potrawka z kurczakiem
- 250 g ryżu parboiled
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 100 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
- 100 g selera naciowego, pokrojonego na 3 cm kawałki (opcjonalnie)
-
200
g brukselki, przekrojonej na pół
lub 200 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki -
100
g zielonego groszku, świeżego
lub 100 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego - 150 g brązowych pieczarek, świeżych, pokrojonych w ćwiartki
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 5 cm kawałki
Surówka brokułowa
- 200 g różyczek brokułu
- 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
-
20
g orzeszków piniowych
lub 20 g migdałów, w słupkach - 10 g oliwy z oliwek
- 15 g octu jabłkowego
- ½ - 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
Budyń z owoców jagodowych
- 100 g mleka
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 jajko
- 50 - 90 g cukru (patrz wskazówka)
- 1 szczypta soli
-
300
g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych
lub 300 g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
Warzywna potrawka z kurczakiem cd.
- 45 g masła, pokrojonego na kawałki
- 40 g mąki pszennej
-
1 ½
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej - 1 - 1 ½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
czerwone owoce jagodowe, mieszane, świeże, do dekoracji
lub czerwone owoce jagodowe, mieszane, mrożone, uprzednio rozmrożone, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4928 kJ / 1177 kcal
- Białko
- 51 g
- Węglowodany
- 101 g
- Tłuszcz
- 59 g
- Tłuszcz nasycony
- 30 g
- Błonnik
- 13.5 g
- Sód
- 1960 mg
Alternatywne przepisy
Surówka rainbow slaw (TM6)
15min
Klopsiki królewieckie z sosem, szparagami i ziemniakami
1 Std.
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki
45 Min
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
1h 15min
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
2h
Potrawka z kurczaka i bobu z brokułowym makaronem orzo
55min
Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
1 Std.
Orientalny gulasz z kurczaka; Kasza bulgur z zielonymi warzywami
35 Min
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
1h 15min
Pstrągi z warzywami na parze; Mus twarogowy z sosem z owoców jagodowych
55min
Sałatka makaronowa z rukolą i groszkiem; Muffiny owocowe
1 Std.
Ryba z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami; Warstwowy deser z chia
1 Std.