
Urządzenia i Akcesoria
Warzywna potrawka z kurczakiem i surówka brokułowa; Budyń z owoców jagodowych
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
Warzywna potrawka z kurczakiem
-
ryżu parboiled250 g
-
wody1200 g
-
oleju1 łyżeczka
-
soli plus dodatkowa ilość do oprószenia1 łyżeczka
-
marchewki pokrojonej w 5 mm plastry100 g
-
selera naciowego (opcjonalnie) pokrojonego na 3 cm kawałki100 g
-
brukselki przekrojonej na pół200 g
-
zielonego groszku, świeżego100 g
-
brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w ćwiartki150 g
-
filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 5 cm kawałki500 g
Surówka brokułowa
-
różyczek brokułu200 g
-
czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki100 g
-
jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki100 g
-
orzeszków piniowych20 g
-
oliwy z oliwek10 g
-
octu jabłkowego15 g
-
miodu½ - 1 łyżeczka
-
musztardy1 łyżeczka
-
soli½ - 1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, świeżo mielonego1 - 2 szczypty
Budyń z owoców jagodowych
-
mleka100 g
-
skrobi ziemniaczanej40 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu400 g
-
jajko1
-
cukru (patrz wskazówka)50 - 90 g
-
soli1 szczypta
-
czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych300 g
Warzywna potrawka z kurczakiem cd.
-
masła pokrojonego na kawałki45 g
-
mąki pszennej40 g
-
koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM1 ½ łyżeczki
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego1 - 1 ½ łyżeczki
-
sosu Worcestershire½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 - 2 szczypty
-
śmietany, min. 30% tłuszczu100 g
-
czerwone owoce jagodowe, mieszane, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1177 kcal /
4928 kJ
Białko
51 g
Tłuszcz
59 g
Węglowodany
101 g
Błonnik
13.5 g
Tłuszcz nasycony
30 g
Sód
1960 mg