Warzywna potrawka z kurczakiem i surówka brokułowa; Budyń z owoców jagodowych

Warzywna potrawka z kurczakiem i surówka brokułowa; Budyń z owoców jagodowych

4.7 47 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

Warzywna potrawka z kurczakiem
  • ryżu parboiled
    250 g
  • wody
    1200 g
  • oleju
    1 łyżeczka
  • soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
    1 łyżeczka
  • marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
    100 g
  • selera naciowego (opcjonalnie) pokrojonego na 3 cm kawałki
    100 g
  • brukselki przekrojonej na pół
    200 g
    200 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • zielonego groszku, świeżego
    100 g
    100 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w ćwiartki
    150 g
  • filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 5 cm kawałki
    500 g
Surówka brokułowa
  • różyczek brokułu
    200 g
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    100 g
  • jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
    100 g
  • orzeszków piniowych
    20 g
    20 g migdałów, w słupkach
  • oliwy z oliwek
    10 g
  • octu jabłkowego
    15 g
  • miodu
    ½ - 1 łyżeczka
  • musztardy
    1 łyżeczka
  • soli
    ½ - 1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, świeżo mielonego
    1 - 2 szczypty
Budyń z owoców jagodowych
  • mleka
    100 g
  • skrobi ziemniaczanej
    40 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    400 g
  • jajko
    1
  • cukru (patrz wskazówka)
    50 - 90 g
  • soli
    1 szczypta
  • czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych
    300 g
    300 g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
Warzywna potrawka z kurczakiem cd.
  • masła pokrojonego na kawałki
    45 g
  • mąki pszennej
    40 g
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 ½ łyżeczki
    1 ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 - 1 ½ łyżeczki
  • sosu Worcestershire
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 - 2 szczypty
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    100 g
  • czerwone owoce jagodowe, mieszane, świeże do dekoracji
    czerwone owoce jagodowe, mieszane, mrożone, uprzednio rozmrożone, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1177 kcal / 4928 kJ
Białko 51 g
Tłuszcz 59 g
Węglowodany 101 g
Błonnik 13.5 g
Tłuszcz nasycony 30 g
Sód 1960 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...