
Wersje kompatybilne
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM6)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 750 g batatów obranych lub wyszorowanych, z odciętymi końcówkami, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
500
g cebuli szalotki w całości
lub 500 g cebuli przekrojonej pionowo na pół - 35 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka
- 2 łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 5 ząbków czosnku
- 30 g masła
-
2
łyżki liści tymianku, świeżych
lub 2 łyżeczki tymianku, suszonego - 1 ½ łyżki musztardy Dijon
- 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liście
- 2 polędwiczki wieprzowe w całości (po ok. 350 g każda)
Sos cebulowo-winny
- 20 g oliwy z oliwek
- 10 g masła
- 1 łyżka cukru
-
70
g wina Porto
lub 70 g czerwonego wina półsłodkiego lub słodkiego -
½
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej - 150 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 843.6 kcal / 3529.5 kJ
- Białko
- 59.3 g
- Tłuszcz
- 35.9 g
- Węglowodany
- 67 g
- Błonnik
- 10.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.1 g
- Sód
- 1542.7 mg