Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM6)

Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM6)

4.6 53 oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
4 porcje

Składniki

  • batatów obranych lub wyszorowanych, z odciętymi końcówkami, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
    750 g
  • cebuli szalotki w całości
    500 g
    500 g cebuli, przekrojonej pionowo na pół
  • oliwy z oliwek plus 1 łyżka
    35 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¾ łyżeczki
  • ząbków czosnku
    5
  • masła
    30 g
  • liści tymianku, świeżych
    2 łyżki
    2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • musztardy Dijon
    1 ½ łyżki
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 ½ łyżeczki
  • rozmarynu, świeżego tylko liście
    1 łyżka
  • polędwiczki wieprzowe w całości (po ok. 350 g każda)
    2
Sos cebulowo-winny
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • masła
    10 g
  • cukru
    1 łyżka
  • wina Porto
    70 g
    70 g czerwonego wina, półsłodkiego lub słodkiego
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    ½ łyżeczki
    ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • wody
    150 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 843.6 kcal / 3529.5 kJ
Białko 59.3 g
Tłuszcz 35.9 g
Węglowodany 67 g
Błonnik 10.6 g
Tłuszcz nasycony 11.1 g
Sód 1542.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...