Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g filetów z ryby o białym mięsie, np. dorsz, halibut, bez skóry i ości, o wysokości 2-3 cm
- 200 g cebuli, przekrojonej pionowo na pół
- 550 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 4-5 kawałków
- 2 ząbki czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 g liści kolendry, świeżych
- 1 łyżka liści tymianku, świeżych
- skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 60 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1475 kJ / 352 kcal
- Białko
- 33 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Sód
- 669 mg
Alternatywne przepisy
Pieczony łosoś ze spiralizowaną cukinią (TM6)
30 min
Gulasz z ziemniakami
45 min
Ryba w papilotach z plastrami warzyw (TM6)
1h
Klopsiki jagnięce, kuskus i pikantny sos pomidorowy; Mus czekoladowo-daktylowy
1 godz. 20 min
Łosoś z warzywami; Sos holenderski
40 min
Pieczona ryba z śródziemnomorskim sosem (TM5)
45 min
Risotto z warzywami i rybą (TM6)
30 min
Pieczony łosoś w pesto z grzybowym orzotto
50 min
Ryba w stylu Veracruz
45 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM5)
1h 40min
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30 min
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40 min