Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami

Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami

4.7 40 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 3 godz.
4 porcje

Składniki

Kaczka ze śliwkami
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1 tuszka z kaczki (1500-2000 g)
  • 2 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej
    2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 4 łyżki cukru muscovado, ciemnego
    4 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 200 g wody
  • 80 g czerwonego octu winnego
    80 g białego octu winnego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 8 śliwek bez pestek, przekrojonych na pół
  • 3 liście laurowe, suszone
Purée ziemniaczano-kalafiorowe
  • 400 g różyczek kalafiora
  • 600 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 1-2 cm kostkę
  • 250 g mleka
  • 30 g masła
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • 1 - 1 ¼ łyżeczki soli

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 2075.8 mg
Białko 58.7 g
Kalorie 4350.5 kJ / 1039 kcal
Tłuszcz 62 g
Błonnik 6.3 g
Tłuszcz nasycony 19 g
Węglowodany 64.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...