Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami
TM6 TM5

Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami

4.7 (27 ocen)

Składniki

Kaczka ze śliwkami

  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1 tuszka z kaczki (1500-2000 g)
  • 2 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej
    lub 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 4 łyżki cukru muscovado, ciemnego
    lub 4 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 200 g wody
  • 80 g czerwonego octu winnego
    lub 80 g białego octu winnego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 8 śliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 3 liście laurowe, suszone

Purée ziemniaczano-kalafiorowe

  • 400 g różyczek kalafiora
  • 600 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 1-2 cm kostkę
  • 250 g mleka
  • 30 g masła
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • 1 - 1 ¼ łyżeczki soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4350.5 kJ / 1039 kcal
Białko
58.7 g
Węglowodany
64.5 g
Tłuszcz
62 g
Tłuszcz nasycony
19 g
Błonnik
6.3 g
Sód
2075.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy