Urządzenia i Akcesoria
Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 3 godz.
4 porcje
Składniki
Kaczka ze śliwkami
-
1 gwiazdka anyżu
-
2 łyżki nasion kolendry
-
1 tuszka z kaczki (1500-2000 g)
-
2 łyżeczki soli gruboziarnistej2 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej
-
4 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego4 łyżki cukru muscovado, ciemnego
-
200 g wody
-
80 g białego octu winnego80 g czerwonego octu winnego
-
½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
8 śliwek bez pestek, przekrojonych na pół
-
3 liście laurowe, suszone
Purée ziemniaczano-kalafiorowe
-
400 g różyczek kalafiora
-
600 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 1-2 cm kostkę
-
250 g mleka
-
30 g masła
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
-
1 - 1 ¼ łyżeczki soli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
2075.8 mg
Białko
58.7 g
Kalorie
4350.5 kJ /
1039 kcal
Tłuszcz
62 g
Błonnik
6.3 g
Tłuszcz nasycony
19 g
Węglowodany
64.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina
14 godz. 30 min
Pierś z kaczki w sosie morelowym
1 godz. 10 min
Kurczak po peruwiańsku z zielonym sosem i sałatką z awokado
10 godz. 30 min
Filety z sandacza z polentą ze świeżej kukurydzy
1 godz. 5 min
Indyk w glazurze pomarańczowej
29 godz. 45 min
Pieczony łosoś w pesto z grzybowym orzotto
50 min
Łosoś ze szparagami i pietruszkowym purée
40 min
Pieczone polędwiczki wieprzowe z ziemniakami i sosem
40 min
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30 min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 godz. 50 min
Paczuszka z łososiem i porem z ziemniakami
1 godz.
Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami
2 godz.