Urządzenia i Akcesoria
Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 3 godz.
4 porcje
Składniki
Kaczka ze śliwkami
-
1 gwiazdka anyżu
-
2 łyżki nasion kolendry
-
1 tuszka z kaczki (1500-2000 g)
-
2 łyżeczki soli gruboziarnistej2 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej
-
4 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego4 łyżki cukru muscovado, ciemnego
-
200 g wody
-
80 g białego octu winnego80 g czerwonego octu winnego
-
½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
8 śliwek bez pestek, przekrojonych na pół
-
3 liście laurowe, suszone
Purée ziemniaczano-kalafiorowe
-
400 g różyczek kalafiora
-
600 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 1-2 cm kostkę
-
250 g mleka
-
30 g masła
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
-
1 - 1 ¼ łyżeczki soli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
2075.8 mg
Białko
58.7 g
Kalorie
4350.5 kJ /
1039 kcal
Tłuszcz
62 g
Błonnik
6.3 g
Tłuszcz nasycony
19 g
Węglowodany
64.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Indyk w glazurze pomarańczowej
29 Std. 45 Min
Gulasz wołowy na piwie z knedlami serowymi
1 Std. 55 Min
Pieczony łosoś ze spiralizowaną cukinią (TM6, TM7)
30 Min
Wrapy z sałaty z kokosowym kurczakiem curry
40 Min
Łosoś z ryżem i zielonymi warzywami (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2 Std. 40 Min
Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami
2 Std.
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7 Std. 30 Min
Indonezyjska zupa z makaronem i pulpetami (Mie Bakso)
1 Std.
Bulgogi (wołowina po koreańsku)
1 Std. 30 Min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 Std. 50 Min
Makaron ryżowy z krewetkami w sosie kokosowym
25 Min
Spaghetti z sosem pesto i krewetkami
25 Min