
Wersje kompatybilne
Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kaczka ze śliwkami
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 łyżki nasion kolendry
- 1 tuszka z kaczki (1500-2000 g)
-
2
łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej
lub 2 łyżeczki soli gruboziarnistej -
4
łyżki cukru muscovado, ciemnego
lub 4 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego - 200 g wody
-
80
g czerwonego octu winnego
lub 80 g białego octu winnego -
½
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej - 8 śliwek bez pestek, przekrojonych na pół
- 3 liście laurowe, suszone
Purée ziemniaczano-kalafiorowe
- 400 g różyczek kalafiora
- 600 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 1-2 cm kostkę
- 250 g mleka
- 30 g masła
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- 1 - 1 ¼ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1039 kcal / 4350.5 kJ
- Białko
- 58.7 g
- Tłuszcz
- 62 g
- Węglowodany
- 64.5 g
- Błonnik
- 6.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 19 g
- Sód
- 2075.8 mg