Pieczone ziemniaki nadziewane indykiem i surówką z kapusty (kumpir)

Pieczone ziemniaki nadziewane indykiem i surówką z kapusty (kumpir)

4.8 215 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji

Składniki

  • ziemniaków, mączystych dużych (ok. 300-400 g każdy), nieobranych
    6
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
    1 łyżka
  • soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
    1 łyżeczka
  • sera żółtego np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki
    100 g
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    200 g
    200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
  • pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
    ¼ łyżeczki
  • papryki słodkiej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    2 - 3 krople
  • czerwonej kapusty pokrojonej na kawałki
    200 g
  • rukoli
    50 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    50 g
  • ząbek czosnku
    1
  • octu jabłkowego
    2 łyżki
  • wody
    700 g
  • fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
    500 g
  • curry, mielone do oprószenia mięsa
  • masła (ok. 2 x 2 cm)
    6 kostek
  • szczypiorku, świeżego posiekanego
    1 pęczek

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 487 kcal / 2039 kJ
Białko 28 g
Tłuszcz 22 g
Węglowodany 55 g
Błonnik 5.5 g
Tłuszcz nasycony 11 g
Sód 551 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...