
Urządzenia i Akcesoria
Pieczone ziemniaki nadziewane indykiem i surówką z kapusty (kumpir)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
-
ziemniaków, mączystych dużych (ok. 300-400 g każdy), nieobranych6
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia1 łyżka
-
soli plus dodatkowa ilość do oprószenia1 łyżeczka
-
sera żółtego np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki100 g
-
kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu200 g
-
pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia¼ łyżeczki
-
papryki słodkiej, mielonej½ łyżeczki
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego2 - 3 krople
-
czerwonej kapusty pokrojonej na kawałki200 g
-
rukoli50 g
-
cebuli przekrojonej na pół50 g
-
ząbek czosnku1
-
octu jabłkowego2 łyżki
-
wody700 g
-
fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę500 g
-
curry, mielone do oprószenia mięsa
-
masła (ok. 2 x 2 cm)6 kostek
-
szczypiorku, świeżego posiekanego1 pęczek
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
487 kcal /
2039 kJ
Białko
28 g
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
55 g
Błonnik
5.5 g
Tłuszcz nasycony
11 g
Sód
551 mg