
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 ryby, całe, oczyszczone bez łusek (ok. 400 g każda), np. karmazyny, dorady, pstrągi
- 1 limonka
- sól do oprószenia
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 5 papryczek chili, suszonych
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 30 g oleju rzepakowego
-
liście kolendry, świeże do dekoracji
lub tajska bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji - czerwona cebula pokrojona w krążki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 297.5 kcal / 1249.8 kJ
- Białko
- 40.4 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Węglowodany
- 3.6 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.3 g
- Sód
- 1218 mg