Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Zupa szpinakowa; Risotto z krewetkami i groszkiem
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Zupa szpinakowa; Risotto z krewetkami i groszkiem

4.0 (25 ocen)

Składniki

  • 100 g marchewki, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 140 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 80 g selera naciowego, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 60 g korzenia selera, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 60 g korzenia pietruszki, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 200 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 150 g makaronu, suchego, typu tortellini, z dowolnym nadzieniem
  • 1950 g wody
  • 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 3 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 g krewetek, surowych, obranych (patrz wariant)
    lub 250 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych
  • 60 g masła
  • 320 g ryżu do risotto
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 150 g zielonego groszku, świeżego
    lub 150 g zielonego groszku, mrożonego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • skórka z cytryny, ekologicznej, starta, bez białych błonek, do posypania risotto

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2884.9 kJ / 689.5 kcal
Białko
21 g
Węglowodany
87.8 g
Tłuszcz
27.5 g
Tłuszcz nasycony
12.5 g
Błonnik
6.8 g
Sód
979 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy