
Wersje kompatybilne
Zupa szpinakowa; Risotto z krewetkami i groszkiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
- 140 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 80 g selera naciowego pokrojonego na 3 cm kawałki
-
60
g korzenia selera pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 60 g korzenia pietruszki pokrojonego na 3 cm kawałki - 3 ząbki czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 30 g oliwy z oliwek
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych
- 150 g makaronu, suchego, typu tortellini, z dowolnym nadzieniem
- 1950 g wody
-
3
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 3 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
250
g krewetek, surowych, obranych (patrz wariant)
lub 250 g krewetek, mrożonych, obranych uprzednio rozmrożonych - 60 g masła
- 320 g ryżu do risotto
- 50 g białego wina, wytrawnego
-
150
g zielonego groszku, świeżego
lub 150 g zielonego groszku, mrożonego - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- skórka z cytryny ekologicznej, starta, bez białych błonek, do posypania risotto
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 689.5 kcal / 2884.9 kJ
- Białko
- 21 g
- Tłuszcz
- 27.5 g
- Węglowodany
- 87.8 g
- Błonnik
- 6.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.5 g
- Sód
- 979 mg