Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g marchewki, z odciętymi końcami
- 400 g ogórków, nieobranych, z odciętymi końcami, przekrojonych wzdłuż na pół
- 150 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy (1 mała puszka)
- 200 g paluszków surimi, w całości
-
80
g majonezu
lub 80 g majonezu japońskiego (kewpie) (patrz wskazówka) - 20 g ziaren sezamu, prażonych
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g sosu sojowego
- 10 g mirinu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1248.4 kJ / 298.4 kcal
- Białko
- 11.4 g
- Węglowodany
- 22.1 g
- Tłuszcz
- 19.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.7 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 519 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wrapy z serem halloumi
40 Min
Surówka z marchewki, selera i jabłka (TM5)
10 Min
Ziemniaki księżnej z marchewką i groszkiem (z osłoną noża miksującego 2.0)
1 godz. 15 min
Japońska sałatka z surimi (TM6)
20 Min
Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM5)
1h 10 min
Wytrawne racuchy z warzywami i serem kremowym
40 Min
Sałatka ziemniaczana z rumienioną cebulą, orzechami i serem pleśniowym (z osłoną noża miksującego 2.0)
1h
Wietnamska sałatka z makaronem (TM6)
40 Min
Chłodnik z tartymi warzywami (TM5)
1 godz. 15 min
Sałatka z grillowanej papryki i ciecierzycy
25min
Burrito z mięsem mielonym i awokado
25min
Ryba w stylu Veracruz
45 Min