![Pilaw z dzikim ryżem i wieprzowiną Pilaw z dzikim ryżem i wieprzowiną](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/cc772c45-814d-4437-9f5e-ae9d862970d3/Derivates/a0f89622-12c4-4d70-914c-c885c9cfa98c.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 500 g wieprzowiny, np. łopatki lub szynki, bez ścięgien, pokrojonej w 3 cm kostkę, osuszonej papierowym ręcznikiem
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 2 pęczki), plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 250 g cebuli, pokrojonej w 3 mm półplastry
- 200 g dzikiego ryżu
- 100 g ryżu białego, długoziarnistego
- 700 g wody
- ¾ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 40 g śliwek suszonych, bez pestek
- 10 g liści kolendry, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 5 g liści szałwii, świeżych
- 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- masło, do natłuszczenia pierścienia do potraw
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2535 kJ / 605.5 kcal
- Białko
- 35 g
- Węglowodany
- 79.8 g
- Tłuszcz
- 17.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Sód
- 862.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Orientalny gulasz z kurczaka; Kasza bulgur z zielonymi warzywami
35 Min
Kurczak po tajsku w zielonym curry
45 min
Kurczak w zielonym sosie mole
1 Std. 10 Min
Wieprzowina w sosie z czarnej fasoli
30 min
Meksykańska tostada z wołowiną
1 godz.
Hiszpańska zupa z kurczakiem i boczkiem (sopa de picadillo)
1 godz. 20 min
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z purée ziemniaczanym
1 Std. 50 Min
Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
2 godz. 20 min
Ryż ze zrumienioną wołowiną i papryką
45 min
Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego)
4h 10min
Czulent z warzywami korzeniowymi i wołowiną (z osłoną noża miksującego)
4h 30min
Pilaw z wieprzowiną
50 min