Urządzenia i Akcesoria
Pilaw z dzikim ryżem i wieprzowiną
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
-
20 g oleju rzepakowego
-
2 ząbki czosnku
-
500 g wieprzowiny np. łopatki lub szynki, bez ścięgien, pokrojonej w 3 cm kostkę, osuszonej papierowym ręcznikiem
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
200 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 2 pęczki), plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
250 g cebuli pokrojonej w 3 mm półplastry
-
200 g dzikiego ryżu
-
100 g ryżu białego, długoziarnistego
-
700 g wody
-
¾ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 ½ łyżeczki soli
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
40 g śliwek suszonych, bez pestek
-
10 g liści kolendry, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
5 g liści szałwii, świeżych
-
5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
-
masło do natłuszczenia pierścienia do potraw
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
862.3 mg
Białko
35 g
Kalorie
2535 kJ /
605.5 kcal
Tłuszcz
17.3 g
Błonnik
6.9 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Węglowodany
79.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Orientalny gulasz z kurczaka; Kasza bulgur z zielonymi warzywami
35 min
Kurczak w zielonym sosie mole z komosą ryżową i warzywami
45 min
Karaibskie curry z kurczakiem i słodkim ryżem
2 godz. 20 min
Wieprzowina w sosie z czarnej fasoli
30 min
Ragout z jagnięciny
1 godz. 10 min
Tagine z jagnięciną
50 min
Curry z wołowiną
45 min
Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego)
4 godz. 10 min
Wieprzowina vindaloo
4 godz. 15 min
Wołowina w czerwonym winie
2 godz. 10 min
Potrawka z polędwicy wieprzowej i warzyw
40 min
Wołowina teriyaki z ryżem
1 godz. 50 min