
Urządzenia i Akcesoria
Szybki ryż à la paella, sałatka pipirrana; Mus z białej czekolady i sos owocowy
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
Mus z białej czekolady
-
100 g herbatników maślanych
-
150 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
-
100 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
Sos owocowy i szybki ryż à la paella
-
100 g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych
-
30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
680 g wody
-
250 g kiełbasy chorizo pokrojonej w 1 cm plastry
-
100 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
-
2 ząbki czosnku
-
150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
20 g oliwy z oliwek
-
350 g ryżu do risotto np. Arborio
-
200 g bobu, świeżego lub mrożonego, uprzednio rozmrożonego
-
150 g serc karczochów, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych, pokrojonych na kawałki
-
1 opakowanie nitek szafranu
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
Sałatka pipirrana
-
150 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
30 - 50 g cebuli dymki ze szczypiorem, pokrojonej w 2 cm plastry
-
75 g sałaty dębowej, zielonej lub dowolnej sałaty, pokrojonej na kawałki
-
75 g oliwek, bez pestek
-
1 łyżka oregano, suszonego lub świeżego, tylko liście
-
25 g oliwy z oliwek
-
1 łyżka czerwonego octu winnego
-
1 łyżeczka soli
-
200 g pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 1-2 cm kostkę
Podanie
-
20 czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół (ok. 50 g)
-
2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
250 g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
934.7 kcal /
3912.8 kJ
Białko
24.7 g
Tłuszcz
50.8 g
Węglowodany
99.2 g
Błonnik
9.8 g
Tłuszcz nasycony
23.7 g
Sód
1690 mg