
Urządzenia i Akcesoria
Szybki ryż à la paella, sałatka pipirrana; Mus z białej czekolady i sos owocowy
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
Mus z białej czekolady
-
herbatników maślanych100 g
-
białej czekolady pokrojonej na kawałki150 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu mocno schłodzonej (patrz wskazówka)200 g
-
sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki100 g
Sos owocowy i szybki ryż à la paella
-
czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych100 g
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM30 g
-
wody680 g
-
kiełbasy chorizo pokrojonej w 1 cm plastry250 g
-
pora pokrojonego w 1 cm plastry100 g
-
ząbki czosnku2
-
czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki150 g
-
oliwy z oliwek20 g
-
ryżu do risotto np. Arborio350 g
-
bobu, świeżego lub mrożonego, uprzednio rozmrożonego200 g
-
serc karczochów, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych, pokrojonych na kawałki150 g
-
nitek szafranu1 opakowanie
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
papryki wędzonej, mielonej½ łyżeczki
Sałatka pipirrana
-
zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki150 g
-
cebuli dymki ze szczypiorem, pokrojonej w 2 cm plastry30 - 50 g
-
sałaty dębowej, zielonej lub dowolnej sałaty, pokrojonej na kawałki75 g
-
oliwek, bez pestek75 g
-
oregano, suszonego lub świeżego, tylko liście1 łyżka
-
oliwy z oliwek25 g
-
czerwonego octu winnego1 łyżka
-
soli1 łyżeczka
-
pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 1-2 cm kostkę200 g
Podanie
-
czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół (ok. 50 g)20
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego2 łyżki
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście2 gałązki
-
czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych250 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
934.7 kcal /
3912.8 kJ
Białko
24.7 g
Tłuszcz
50.8 g
Węglowodany
99.2 g
Błonnik
9.8 g
Tłuszcz nasycony
23.7 g
Sód
1690 mg