Wersje kompatybilne
Szybki ryż à la paella, sałatka pipirrana; Mus z białej czekolady i sos owocowy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mus z białej czekolady
- 100 g herbatników maślanych
- 150 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
- 100 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
Sos owocowy i szybki ryż à la paella
- 100 g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych
-
30
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 30 g cukru wanilinowego - 680 g wody
- 250 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w 1 cm plastry
- 100 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 350 g ryżu do risotto, np. Arborio
- 200 g bobu, świeżego lub mrożonego, uprzednio rozmrożonego
-
150
g serc karczochów, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych, pokrojonych na kawałki
lub 150 g serc karczochów, w oleju, odsączonych, pokrojonych na kawałki - 1 opakowanie nitek szafranu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
Sałatka pipirrana
- 150 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 30 - 50 g cebuli dymki, ze szczypiorem, pokrojonej w 2 cm plastry
- 75 g sałaty dębowej, zielonej lub dowolnej sałaty, pokrojonej na kawałki
- 75 g oliwek, bez pestek
- 1 łyżka oregano, suszonego lub świeżego, tylko liście
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- 200 g pomidorów, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 1-2 cm kostkę
Podanie
- 20 czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół (ok. 50 g)
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 250 g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3912.8 kJ / 934.7 kcal
- Białko
- 24.7 g
- Węglowodany
- 99.2 g
- Tłuszcz
- 50.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 23.7 g
- Błonnik
- 9.8 g
- Sód
- 1690 mg
Alternatywne przepisy
Makaron z warzywami w sosie orzechowym
40min
Wiosenne curry warzywne z cytrynowym ryżem
40min
Koreański makaron japchae (TM6)
1h 15 min
Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką
1h
Gnocchi z sosem warzywnym; Serniczki z musem porzeczkowym
45min
Włoska zupa z makaronem (TM6)
40min
Karmelizowany boczek, kasza bulgur i warzywa gotowane na parze
2h
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1h
Ratatouille z ryżem; Gruszki z czekoladą
45min
Włoska zupa z makaronem (TM5)
40min
Spaghetti z anchois, bułką tartą i parmezanem
40min
Orientalny gulasz z kurczaka; Kasza bulgur z zielonymi warzywami
35 Min