Żurek z trawą cytrynową i wasabi

Żurek z trawą cytrynową i wasabi

Brak ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje

Składniki

  • 5 - 10 g grzybów shiitake, suszonych
  • wrząca woda do namoczenia grzybów
  • 40 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g oleju
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, świeża lekko rozbita tłuczkiem (patrz wskazówka)
  • 150 g ziemniaków pokrojonych w 1,5-2 cm kostkę
  • 350 g wody
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 2 jajka dokładnie umyte
  • 150 g zakwasu na żurek gotowego (patrz wskazówka) lub wykonanego samodzielnie
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki proszku wasabi
    ½ - ¾ łyżeczki pasty wasabi
  • 25 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 plastry łososia wędzonego na zimno (ok. 40 g), pokrojone w paski
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 536.3 mg
Białko 20.6 g
Kalorie 2222.1 kJ / 531.1 kcal
Tłuszcz 16.5 g
Błonnik 11.5 g
Tłuszcz nasycony 5.5 g
Węglowodany 78.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...