Urządzenia i Akcesoria
Pikantny kurczak z kokosowym ryżem
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
6 porcji
Składniki
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość, pokrojona w plastry, do dekoracji
-
20 g oleju
-
50 g żółtej pasty curry
-
1 łyżeczkę trawy cytrynowej, suszonej2 łodygi trawy cytrynowej, świeże przekrojone na pół, lekko rozbite tłuczkiem
-
20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
2 liście limonki Kaffir, suszone2 liście limonki Kaffir, świeże (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka soli
-
1000 g udek z kurczaka, ze skórą, z kością1 tuszka z kurczaka mała (ok. 900-1000 g), w całości
-
600 g wody
-
250 g mleczka kokosowego
-
250 g ryżu basmati
-
kolendra, świeża do dekoracji
-
limonka pokrojona w plastry, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
214.8 mg
Białko
47.2 g
Kalorie
3272.7 kJ /
782.2 kcal
Tłuszcz
44.2 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
16.2 g
Węglowodany
42.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kofty z indyka z sosem tahini
30 min
Makaron shirataki (konjac) z kurczakiem w sosie orzechowym
25 min
Wrapy z sałaty z kokosowym kurczakiem curry
40 min
Makaron w stylu singapurskim (TM7, TM6, TM5)
40 min
Bezglutenowe tortille z soczewicy
3 godz. 40 min
Sajgonki z kurczakiem Buffalo
1 godz.
Dhal z soczewicy ze szpinakiem i krewetkami
35 min
Łosoś wasabi w sezamie z sałatką z ogórków
25 min
Sushi tacos
1 godz. 15 min
Salsa pico de gallo
5 min
Tantanmen Ramen
45 min
Maślany kurczak z curry (Butter chicken)
1 godz.