Urządzenia i Akcesoria
Klasyczny wolno gotowany sos boloński
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 5 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
-
1 ząbek czosnku
-
200 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
200 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
130 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
25 g oleju
-
700 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
150 g czerwonego wina
-
200 g wywaru wołowego (patrz wariant)
-
150 g koncentratu pomidorowego
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
3 liście laurowe, suszone
-
2 łyżeczki soli
-
1 ¼ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych1 ¼ łyżeczki oregano, suszonego
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka cukru
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
706.7 mg
Białko
17.2 g
Kalorie
1182 kJ /
282.5 kcal
Tłuszcz
18.8 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
5.7 g
Węglowodany
11.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Mac'n'cheese z mięsem i kimchi
1h
Letni sos do makaronu z pomidorami i ginem
35 min.
Korma z wołowiny
3h 10 min.
Czerwony ryż Tex-Mex
1h
Gulasz z chorizo, ciecierzycą i makaronem
30 min.
Ryż ze zrumienioną wołowiną i papryką
45 min.
Pilaw z wieprzowiną
50 min.
Makaron w sosie bolońskim
40 min.
Szybki gulasz z chorizo i fasoli
20 min.
Wieprzowina vindaloo
4h 15 min.
Spaghetti Bolognese
40 min.
Sos boloński
55 min.