Klasyczny wolno gotowany sos boloński

Klasyczny wolno gotowany sos boloński

4.7 21 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 5 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 130 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 25 g oleju
  • 700 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 150 g czerwonego wina
  • 200 g wywaru wołowego (patrz wariant)
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 ¼ łyżeczki oregano, suszonego
    1 ¼ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 706.7 mg
Białko 17.2 g
Kalorie 1182 kJ / 282.5 kcal
Tłuszcz 18.8 g
Błonnik 2.6 g
Tłuszcz nasycony 5.7 g
Węglowodany 11.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...