
Wersje kompatybilne
Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana (z osłoną noża miksującego 2.0)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g migdałów, ze skórką
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ½ - 1 ząbek czosnku
-
50
g zielonych oliwek, bez pestek
lub 50 g czarnych oliwek, bez pestek - 50 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych (olej zachować), przekrojonych na pół
- 40 g oleju, zachowanego po odsączeniu pomidorów
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1650 g wody
- 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku
- 800 g ziemniaków, młodych, nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
- 120 - 150 g sera typu feta, pokrojonego w 0,5 cm kostkę
- 120 - 150 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 40 - 50 g rukoli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1283.6 kJ / 306.8 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 17.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Sód
- 863.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM5)
20 min
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i wędzonym łososiem
1h
Sałatka z rumienionymi szparagami
20 min
Bowl ze szpinakiem i serem halloumi
30min
Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM6)
40min
Letnia sałatka makaronowa
30min
Sałatka ziemniaczana na ciepło (z grilla)
1 godz. 10 min
Sałatka z młodymi ziemniakami, szparagami i fetą
1h
Włoska sałatka z makaronem i pesto
35 min
Sałatka ze szparagami i kaszą jaglaną
55 min
Sałatka grecka z dressingiem z serem feta
35 min
Sałatka z burakami i gruszką
25 Min