Makaron z krewetkami w pomarańczowym sosie
TM6

Makaron z krewetkami w pomarańczowym sosie

3.8 (17 ocen)

Składniki

  • 270 g makaronu, suchego, gniazda wstęgi, Lubella
  • 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    lub 5 - 10 g liści kolendry, świeżych
  • woda, do gotowania makaronu
  • 20 g oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g krewetek, surowych, średnich, obranych, świeżych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
    lub 250 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
  • 40 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • ½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 150 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka sosu rybnego
    lub 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 szczypty kurkumy, mielonej
  • 2 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • sól, do smaku
  • skórka otarta z pomarańczy, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1699.1 kJ / 406.1 kcal
Białko
18.4 g
Węglowodany
59.3 g
Tłuszcz
10.5 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Błonnik
2.8 g
Sód
714.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy