
Wersje kompatybilne
Kofty z kurczaka i letnia sałatka z dressingiem cytrynowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kofty z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 10 g liści kolendry, świeżych
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
60
g cebuli szalotki przekrojonej na pół
lub 60 g cebuli przekrojonej na pół -
600
g mięsa z nogi kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 2 cm kawałki
lub 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 2 cm kawałki - 5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 łyżka przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Letnia sałatka z dressingiem cytrynowym
- 80 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 5 g liści bazylii, świeżych
- 20 g octu, białego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g jarmużu bez zdrewniałych części, pokrojonego na kawałki
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- 150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1000 g wody
- 100 g kaszy kuskus
- jogurt naturalny do podania (opcjonalnie)
- limonka pokrojona w ósemki, do podania
- liście kolendry, świeże do dekoracji
- czerwona papryczka chili, świeża pokrojona w plastry, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 557.2 kcal / 2331.1 kJ
- Białko
- 35 g
- Tłuszcz
- 32.2 g
- Węglowodany
- 31.3 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.9 g
- Sód
- 910.1 mg